Vreme sporta i razonode

Jovana Damnjanović je prva srpska fudbalerka koja u svojoj kolekciji ima trofej Lige šampiona. Prigrlila ga je u dresu Volfsburga, u kome je provela lepe godina, igrala je potom i za Sand iz Baden- Virtemberga, a sada je vođa navale minhenskog Bajerna. Sa slavnim timom plasirala se u četvrtfinale elitnog takmičenja, u okviru koga će na proleće igrati dvomeč sa snažnom ekipom Liona, za mnoge je to finale pre finala. U Srbiji, popularna Joca igrala je najpre za Perspektivu iz Zemuna, potom za lazarevački LASK i ,konačno, kao vođa navale Crvene zvezde, gde je zapažena od nemačkih stručnjaka i odakle se preselila u zemlju bogate tradicije kada je ženski fudbal u pitanju. Ovog popodneva biće nam draga gošća u studiju Radio Beograda 1.

Odmah po dolasku s dalekog puta, u naš studio stiže trofejna rvačica Una Tuba. Na Svetskom prvenstvu u tradicionalnom rvanju. u disciplini kazak kureš, održanom u Nur-Sultanu, Una je najpre osvojila drugo mesto u kategoriji do 75 kilograma. Na putu do finala ostvarila je četiri pobede protiv predstavnica Poljske, Belorusije i domaćeg Kazahstana, a jedini poraz doživela je u finalu, pošto je ovoga puta bolja od nje bila takmičarka iz Gruzije. Una je osvajanjem srebra nastavila ovogodišnju žetvu medalja u tradicionalnim rvačkim stilovima, ali to nije sve. Samo dva dana kasnije, osvojila je i zlatnu medalju u disciplini alysh, odbranivši drugi put titulu najbolje na planeti ili, u prevodu, treći put uzastopno je bez premca u svetu ! 

Još jednu izuzetnu damu pozdravićemo ovog subotnjeg popodneva. Dolazi nam Zorana Mitrović,  profesor razredne nastave, fitnes model i svetski prvak u kategoriji 50+, zagovornik zdravog života i ishrane. Svestrana Pančevka u ranoj mladosti bavila se skijanjem, košarkom, trčanjem, karateom, završila je Srednju muzičku školu, jedno vreme posvetila se arhitekturi, da bi potom, ipak, prevladala porodična prosvetarska tradicija, pa je stekla diplome Pedagoške akademije i Učiteljskog fakulteta. Zorana je više od dve decenije profesorka razredne nastave u OŠ `Stevica Jovanović`, a kuriozitet je da je tek u 46. godini života prvi put ušla u teretanu i do sada je nanizala zavidnu kolekciju pehara, medalja, plaketa, kao i pomenutu svetsku šampionsku titulu. 

Ženska vaterpolo reprezentacija Srbije intenzivno se priprema za učešće na Evropskom prvenstvu, pod trenerskom palicom selektorke Dragane Ivković. Imale su kvalitetne pripreme u Mađarskoj i Grčkoj, u okviru kojih je bilo dosta sparing susreta, predahnule su samo dva dana, počele sa treninzima na Tašmajdanu, a onda je na redu Bečej i test-mečevi sa Nemačkom. Sledi jak turnir u Zrenjaninu, gde bi već trebalo da se sklope sve kockice i da se, s elanom, krene na šampionat Starog kontinenta. Na tu temu razgovaramo s golmanom srpske reprezentacije Vanjom Lazić, inače čuvarem mreže Crvene zvezde, kao i sa spoljnim napadačem Jelenom Vuković, članicom italijanskog Milana.

Rukometni pogon kragujevačkog Radničkog sjajno je funkcionisao tokom jeseni. I muška i ženka ekipa osvojile su Kup Srbije- grupa Zapad. Na završetku prvog dela prvenstva, dame Radničkog nalaze se na čelu tabele jedinstvene Super B lige, u ulozi lidera, sa zabeleženih deset pobeda i samo jednom nerešenom utakmicom. U našoj emisiji predstavlja ih kapiten Tijana Petrović, sa svojih nežnih 17 godina, što dovoljno svedoči o mladosti tima sa Lepenice.

Muška ekipa drugoplasirana je u Super B ligi, sa samo bodom zaostatka za vodećim Hajduk Veljkom iz Negotina. U našem studiju `zastupaće` ih kapiten Miloš Stevanović, a sa nama će biti još jedan predstavnik Kragujevčana, član uprave Saša Jančić.

Pored navedenih gostiju u studiju, pratimo i brojna druga dešavanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. `Nisam stigao ni da ostarim`- naziv je upravo objavljene knjige Vuka Rašovića, legende srpskog i svetskog džudo sporta. Na finalnom masters turniru u bilijaru, održanom u Novom Sadu, bez premca je bio Haris Trtovac iz Novog Pazara. Najavljujemo i tradicionalnu reviju umetničkog plivanja, u organizaciji Kluba za sinhronizovano plivanje Tašmajdan, održava se u nedelju u 18 časova. Naša najuspešnija biciklistkinja i olimpijski kandidat, Jelena Erić, tokom ove godine osvajala je brojna međunarodna priznanja, ali joj je posebno drago ono iz rodnog Kraljeva, u kome je proglašena za sportistkinju godine.

Srpski reprezentativac pištoljem, Damir Mikec, gotovo da ne zna za vikend bez osvojenih priznanja- prošlog je osvojio dve zlatne medalje na tradicionalnom turniru vazdušnim oružjem u Sloveniji. Sagovornik nam je i Vuk Milutinović, bloker odbojkaša Radničkog, čućemo njegove utiske sa sjajnog i neizvesnog meča s Vojvodinom u četvrtfinalu Kupa Srbije, koji je - posle preokreta- pripao Kragujevčanima. U nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji, održano je poslednje ovogodišnje takmičenje, na kome je čak četiri trofeja pripalo Anđeli Vitman, članici badminton kluba Beograd. Čućemo i fudbalskog trenera Aleksandra Janjića, koji se prihvatio mesta šefa stručnog štaba superligaša iz Inđije, po ko zna koji put u bogatoj karijeri uzevši `vrelo kestenje iz vatre`. Na atletskom memorijalu `Mika Švraka` bilo je sjajnih rezultata, posebno se istakao Boško Kijanović, oborivši u trci na 200 metara rekord Slobodana Brankovića, star bezmalo 34 godine.

Izložba `Srpsko slikarstvo 20. veka` predstavljena je u Galeriji Doma vojske Srbije, zahvaljujući trudu i angažmanu fondacije `Plavo`. Muzej afričke umetnosti i ove godine tokom zimskog raspusta organizuje besplatne kreativne radionice za srednjoškolce, pod nazivom `Boj Afrike`. Svečana dodela nagrade `Ranko Radović` održana je na `Kolarcu`, gde je otvorena i izložba na kojoj su prezentovani svi učesnici konkursa. Izložba `Vez i čipka moje bake` otvorena je u galerijskom prostoru Manakove kuće. Prvi Oskar Srbije dodeljen je Maji Herman- Sekulić, međunarodno priznatoj autorki, koja za sobom ima 19 knjiga poezije i proze. Serija `Junaci našeg doba` sve je gledanija iz dana u dan, svoje utiske o novom ostvarenju scenariste Siniše Pavića i svom doprinosu seriji, iznosi glumica Marija Vucković.

Beogradska filharmonija dobila je dva priznanja na godišnjoj dodeli Udruženja za tržišne komunikacije Srbije. Nenad Novak Stefanović predstavio je javnosti svoju novu knjigu `Beograd kroz ključaonice 100 kuća`. Novi čelni čovek Zajednice stonoteniskih klubova saveznih liga je Dan Fracile iz STK Novi Sad. Škola stripa `Nikola Mitrović Kokan` iz Leskovca redovno osvaja nagrade, nedavno joj je stiglo osam novih priznanja, o kojima nam priča jedan od osnivača škole, poznati strip autor Marko Stojanović. Nedavno izvedena uloga Koštane, u istoimenoj operi Petra Konjovića, donela joj je posebno zadovoljstvo, jer je veliki poštovalac svega tradicionalnog srpskog, ističe Sofija Pižurica, prvakinja  Beogradske opere, koja je nedavno prvi put pevački dočarala Koštanu na sceni nacionalnog turnira.

Pratićemo i druge aktuelnosti tokom još jednog subotnjeg `sastanka bez dnevnog reda`, uz `šlag od starih, dobrih šlagera` i aktuelnih izdanja sa svetskih muzičkih top-lista. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić `časti` nas predlogom jelovnika za novogodišnju trpezu, a na naše slušaoce misle i Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Opera i Teatar `Madlenijanum`, kao i Muzička kuća `Jugoton`, locirana u Nušićevoj 27 u Beogradu- svi oni daće svoj doprinos i ovoj emisiji.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво