Nedeljom za selo

Srpska poljoprivreda postala je održivija zahvaljujući, pored ostalog, digitalizaciji. To se posebno pokazalo kod prijave sezonskih radnika, izjavila je premijerka Ana Brnabić na konferenciji o digitalizaciji poljoprivrede koju su u Novom Sadu organizovala ministarstva Srbije i Slovenije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uveren je da će naša zemlja u naredne dve godine napraviti veliki pomak u digitalizaciji, što je osnov za napredak agrara.

Pokrajinska vlada i naredne godine podržavaće mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, investicije u preradu, a fokus će i dalje biti na mladim poljoprivrednicima i ženama nosiocima poljoprivrednih gazdinstava. O tome smo razgovarali sa pomoćnikom pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Vladislavom Krsmanovićem.

Poljoprivredna mehanizacija u Srbiji u proseku je starija od 20 godina. Zato i ne čudi što je na drugi javni poziv za sredstva IPARD-a za nabavku traktora stiglo 437 prijava. Oni koji ne ispunjavaju uslove za IPARD moći će početkom naredne godine da konkurišu za nacionalna sredstva za istu namenu. Konkurs će biti raspisan do kraja godine, a podnošenje zahteva  će krenuti  od 3-ćeg januara. Maksimalan iznos podsticaja biće 800 hiljada dinara.

Svetska organizacija za prirodu i Ujedinjeni ribolovci Srbije , zbog povećane potrošnje ribe tokom posta, ponovo su upozorili na ribokrađu i prekomerni izlov mnogih vrsta ribe, uključujući i one koje su zaštićene. O ugroženosti ribljeg fonda u Srbiji razgovarali smo sa Vladimirom Stakićem iz Ujedinjenih ribolovaca Srbije.

Emisija Radio Novog Sada Poljoprivredno dobro obeležila je 70 godina emitovanja. Tim povodom o budućnosti srpske poljoprivrede, ali i agrarnog novinarstva razgovarali smo sa urednicima emisije Stevanom Davidovićem i Đorđem Simovićem.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво