Читај ми!

Leto uz Moju knjigu - izuzetna dela svetske i srpske književnosti

Tokom leta ponovo ćemo čuti emisije u kojima se govori o jedinstvenim, po nekim svojim osobinama posebnim knjigama domaćih i stranih autora. Reč je o delima koja su proširila dotadašnje granice književnosti, i uticala da se sama forma dela i jezik kojim se ono stvara dožive drugačije. Istraživačkim duhom i eksperimentalnim zamahom ova dela otvorila su nove puteve razvoja književnog izraza, i dovela do novog i drugačijeg shvatanja književnosti. U avgustu slušamo emisije u kojima sagovornici govore o izuzetnim delima srpske književnosti.

''Grobnica za Borisa Davidoviča'' Danila Kiša

Književnik i profesor Aleksandar Jerkov govori o tome zašto voli delo ''Grobnica za Borisa Davidoviča'' Danila Kiša. Čućemo kako je naš sagovornik otkrio ovo Kišovo delo, zašto čitalački susret sa tim delom smatra prekretnicom u svom duhovnom razvoju, i kakve veze ono ima sa tim što je on umesto fizike ili matematike izabrao da studira književnost.

U podnaslovu dela ''Grobnica za Borisa Davidoviča'' stoji: ''Sedam poglavlja jedne zajedničke povesti''. Ovih  sedam poglavlja jedne zajedničke povesti tematski objedinjuju jednu moguću istoriju zla, oličenu u različitim oblicima nasilja koje totalitarni sistemi, a u ovoj knjizi reč je prvenstveno o totalitarizmu Staljinove vlasti u Sovjetskom Savezu, ispoljavaju prema pojedincu. Priče ove knjige predstavljaju jedinstven spoj dokumentarnog, činjeničnog i imaginativnog, a pisane su kristalno jasnim i preciznim jezikom. Kada se 1976. knjiga ''Grobnica za Borisa Davidoviča'' pojavila, izazvala je prilično burne reakcije, pa i velike polemike u našoj javnosti.

Kao rezultat tih polemika nastalo je Kišovo delo ''Čas anatomije'', koje je objavljeno 1978. godine. U ovom delu Danilo Kiš je odgovorio svojim oponentima i suvereno odbranio vlastitu poetičku poziciju. Pošto je ova knjiga neraskidivo povezana sa delom ''Grobnica za Borisa Davidoviča'', naš sagovornik će i o njoj reći nekoliko reči.

Aleksandar Jerkov  je književnik, profesor srpske književnosti 20. veka na Filološkom fakultetu u Beogradu, i direktor Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković''. Autor je više književno-kritičkih studija, ogleda i eseja.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво