Srpski na srpskom

Ako ste studirali u Beogradu, a dolazite iz provincije, znate da je jedan od izazova traženje odgovarajućeg stana. Kockice u mom životu su se tako slagale da sam se u potrazi za novim stanom našla čak devet puta. U tim avanturama sam videla da se rasporedu nameštaja i prostorija može prići dosta liberalno, pa se tako veš-mašina može naći u dnevnoj sobi, do stana se može dolaziti kroz tuđi stan, a paljenje jednog svetla može biti preduslov za paljenje drugog svetla. Posebno mi se urezao u pamćenje jedan stan-kandidat: garsonjera uređena sa stilom, izuzetno pristupačne cene, ne predaleko od centra grada. Ipak, golicao me je osećaj da nešto nije na mestu.

Bilo je veče, pa nije bilo očigledno na prvi pogled - u prostoriji nije bilo nijednog prozora. A pošto se zidovi još uvek ne otvaraju, čak ni na kip, moja potraga se nastavila. Ali kad smo već kod tog otvaranja, u mom kraju uvek smo govorili da se prozor otvara NA KIP. Moj otac se bavio izradom roletni, očekivalo bi se da sam čula dosta o prozorima - to je to, tako se to kaže. Prozor se otvara na kip, naravno, ako ga ima. I u iznajmljenom i u svom stanu ja sam prozore otvarala na kip, ali moje tadašnje kolege s fakulteta su se usprotivile. Jedan ih je otvarao NA KANT, a drugi je nesigurno rekao: "Mislim da znam o čemu pričate: to je otvaranje prozora NA VENTUS!"

Glumica - Jadranka Selec

Autor teksta: Đurđa Perović, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Urednik - Mirjana Blažić

 

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво