Srpski na srpskom

Pre izvesnog vremena, jedna prijateljica poslala mi je poruku preko mesindžera sa linkom ka objavi jednog njenog prijatelja na Fejsbuku u kojem se raspravlja o tome kako glasi množina od imenice medij. Njenu pažnju privuklo je objašnjenje koje je bilo potkretpljeno skeniranim stranicama rečnika na osnovu kojih je autor objave zaključio da je množina od imenice medij - medija. I to zato što tako glasi rečnička odrednica u kojoj doslovno piše: medij - sa dugosilaznim akcentom i postakcenatskom dužinom; medija, m - valjda m kao množina?

Eto, množina od imenice medij je mediji, kako svi inače govore. A onu objavu sa pogrešnim čitanjem rečnika lajkovalo je 77-oro ljudi. Nije to sad neka epohalna brojka, ali ako svako od njih kaže svojoj familiji o čemu se raspravljalo na fejsbuku, brojka se povećava na oko 250, a niko od njih nije u pravu.

Kad kažem - brojke, prvo mi na pamet pada kviz "Brojke i slova", kojeg se možda sećaju starije generacije. Ne sećam se da li je tu iko pravio razliku između brojeva i brojki, ali znam da sam u okviru igre slova, toliko puta čula kako takmičari uzvikuju - samoglasnik, suglasnik, samoglasnik, samoglasnik, suglasnik - da sam pre naučila kako se zovu nego šta znače. Ali, da se vratimo brojevima. Može li brojem da se počne rečenica?

Glumica: Jadranka Selec

Autor i urednik: Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво