Novosti dana

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o amandmanima na Predlog budžeta za narednu godinu. Podneto je više od stotinu amandmana. Plan državne kase predviđa manjak od 20 milijardi dinara, odnosno 0,3 odsto bruto društvenog proizvoda. Procena je da će privredni rast biti 4, a inflacija 2 odsto. Predviđena su veća izdvajanja za kapitalne investcije i povećanje plata od 8 do 15 procenata i penzija od 5,4 odsto. Od iduće godine, rast penzija će se obračunavati po takozvanoj švajcarskoj formuli, u skladu sa rastom cena i zarada.

Savet EU odobrio je novi sastav Evropske komisije sa predsednicom Ursulom fon der Lajen na čelu. Evropski parlament će za dva dana dati i konačno zeleno svetlo da nova Komisija počne da radi 1. decembra. Nju će činiti 25 komesara, uz Žosepa Borela koji je imenovan za šefa diplomatije EU. Velika Britanija i pored zakonskih obaveza i dogovora nije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.

Na lokalnim izborima u Hongkongu kandidati opozicionih demokratskih partija ostvarili su veliku pobedu i osvojili 390 od 452 mesta u okružnim većima. Opozicija je zadovoljna ostvarenim rezultatima, a premijerka obećava da će vlada poštovati ishod izbora. Glasanje je proteklo mirno.

Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Statistika pokazuje da 70 odsto žena tokom života doživi neki vid nasilja. U Srbiji je od početka godine ubijeno 28 žena. Nasilje nije privatna već javna stvar i svakoj žrtvi je potrebna podrška, poručeno je na skupu "Nijedna više" kojim je počela kampanja "16 dana aktivizma".

Radio Beograd je pre skoro dva meseca napunio 95 godina. Ovaj ljubilej proslavljamo nizom manifestacija, sa kojima još uvek nismo završili. Zato će se večeras u Skupštini grada Beograda odigrati drama "U našega Staše, malo čuješ Vagnera, malo tamburaše", uz pratnju umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Direktan prenos će biti u 20h na talasima našeg programa i na RTS planeti.

Urednici emisije: Nataša Raketić i Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Producent: Svetlana Stevanović

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво