Novosti dana

U Novom Sadu završava se četvrti Regionalni forum mladih lidera. Glavna tema ovogodišnjeg foruma je kako mlade uključiti u donošenje odluka. Predsednica Vlade Ana Brnabić učestvuje na završnoj, plenarnoj sesiji. Ušesnici foruma kao ključne probleme naveli su manjak sigurnog i odgovarajućeg zaposlenja, nedovoljan uticaj na javni život i pitanja ekologije i brige za zdravo okruženje.

Gostujući na našem programu, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da nedavna špijunska afera ne može da naruši dobre odnose Beograda i Moskve. Ministar nije mogao da otrkije više detalja o osumnjičenom penzionisanom vojnom licu Z. K., ali očekuje da će se Tužilaštvo uskoro oglasiti tim povodom. Srbija će, ponavlja ministar, ostati vojno neutralna, a kao što je najavio  predsednik Aleksandar Vučić, uskoro će se pred Skupštinom Srbije naći i Rezolucija koja će to potvrditi.

U Srbiji pod vinogradima ima 22 hiljade hektara, ali je samo 7 hiljada aktivno i upisano u vinograski registar. Da bi se taj sektor poljoprivrede razvio, država priprema strategiju vinarstva i vinogradarstva za narednih 10 godina. Vinari kažu da je naša zemlja idealna za proizvodnju božanskog pića koje po pravilu privlači i turiste.

U svetu ima oko 8 hiljada proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, i to samo u domenu poljoprivrede i hrane, od čega je gotovo polovina registrovana u Evropi. Vrednost prometa ovim proizvodima samo u EU premašuje 55 milijardi evra godišnje i čini 15 % evrospkog izvoza hrane i pića. U našoj zemlji oznaku geografskog porekla nosi 42 proizvoda od kojih su neki prepoznatljivi i izvan granica naše zemlje dok drugi tek grade svoj imidž.

U Areni "Gljivice" u Poljskoj, danas će biti održano takmičenje za Dečju pesmu Evrovizije. Naša predstavnica Darija Vračević nastupiće kao poslednja, pod rednim brojem 19.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Tina Amić.

Producent Svetlana Stevanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво