Vreme sporta i razonode

I ove subote očekuje nas dosta zanimljivih gostiju u porodičnom magazinu Radio Beograda 1. Među njima, mlada Milica Cvijić, koja je nedavno osvojila bronzanu medalju na prvenstva sveta u sambou. I ne samo to, Milica za sobom ima i evropsko zlato i srebro, pa titulu prvaka države u juniorskoj konkurenciji, zatim vicešampionsko zvanje na prvenstvu Srbije za senioke, kao i niz drugih medalja i trofeja širom zemlje i inostranstva. Članica je novosadskog univerzitetskog džudo i sambo kluba Slavija. Džudom je počela sa se bavi još u svojoj petoj godini, dakle od malena, zaslužena priznanja za upornost tek počinju da pristižu, ova godina bila je ubedljivo najuspešnija u njenoj karijeri.

Navijači Crvene zvezde, kao recitaciju, znaju napamet sastav svog voljenog tima iz 1991. godine, kada su se crveno-beli popeli na krov Evrope i sveta. Sastavni deo ove `pesmice` je ime Slobodana Marovića, koji je uvek u srcu miljenika kluba iz Ljutice Bogdana. Vreme sadašnje- Marović je trener u stručnom štabu kineskog kluba Guangžu RF, ili kako lokalno stanovništvi kaže- Gvangćo. Danas će nam biti drag gost u studiju, pričati o angažmanu u klubu u kome je šef struke Dragan Stojković Piksi, kolega na klupi Bratislav Živković, igrač Duško Tošić, a utakmice kineskog šampionata s velikim uspehom sudi Milorad Mažić. Kako funkcioniše ova srpska `filijala` u Kini, koje `gorivo` koristi Izraelac Zahavi, koji je `mašina za golove`, da li je tačno da će ih dodatno pojačati Mandžukić- tek su neke od tema razgovora s nekadašnjim levim bekom istorijske postave fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Pre dvadesetak dana zvanično je reosnovan skijaški klub Crvena zvezda, naša gošća Marija Grahovac objasniće nam glavne ciljeve ove sportske družine i najaviti sportske kampove u njihovoj organizaciji, i to na Kopaoniku. U Zvezdi su rešili da nastave s tradicijom zdravog razvoja naših mališana, Kao proizvod kampa, ne očekuju se samo takmičari, budući reprezentativci, već i što veći broj rekreativaca, kao i onih koji će jednog dana svoja znanja nesebično prenositi drugima - instruktori. Podsećanja radi, izvorni Skijaški klub Crvena zvezda osnovan je 1946. godine,  najveći uspeh u istoriji ostvario je Slađan Ilić 1993. godine, kada je postao seniorski prvak države u slalomu i veleslalomu. Iste godine klub prestaje sa aktivnostima, sada je vreme za preporod i renesansu.

Sa nama će ove subote u studiju biti i poznati fudbalski trener Darko Tešović, kako bi nam pomogao u analizi dešavanja u Ling Long super ligi Srbije, učešća srpskih klubova na evropskoj sceni, učinka reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Tešović, nekadašnji igrač Partizana, podsetimo, trenersku karijeru započeo je  u mlađim kategorijama Radničkog iz Beograda, zatim je kadete Partizana vodio do titule. Bio je i pomoćnik Vladanu Milojeviću u Panioniosu, a samostalno je vodio ekipe Radničkog iz Nove Pazove i Kragujevca, šabačku Mačvu, sve do pre neki dan i tim Novog Pazara.

Pridružiće nam se i Zoja Pavlović, u svojstvu osobe koja savršeno medijski pokriva događaje, predstave i gostovanja ansambla`Zvezdara teatra`, ovoga puta odgovornog urednika, nove serije izdanja produkcije Egmont, namenjene mališanima. Zbog velikog interesovanja dečice i roditelja, nastavljaju svoju ediciju, spremno je osam novih knjiga koje će nam biti predstavljene, počev od "Petominutnih zaleđenih priča", koje su juče ugledale svetlo dana. Podrazumeva se da će nekoliko primeraka doći u ruke naših redovnih slušalaca, kojima smo još pripremili besplatne ulaznice za kulturna dešavanja u Domu omladine Beograda, "Akademiji 28" i Operi i teatru "Madlenijanum".

Kao i svakog vikenda, i danas ćemo pratiti sva aktuelna dešavanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. Snežana Pantović javljaće nam se, sa svojim sagovornicima, sa međunarodnog Sajma sporta, koji se održava ovog vikenda. Beležimo i novi uspeh naših mladih badminton igrača, ostvaren u Trenčinu, u Slovačkoj, kao i trijumf ragbista Crvene zvezde, koji su titulom prvaka u Kupu Srbije, kompletirali sva moguća zvanja najboljih u državi, u finalnom susretu bili su bolji od Partizana. NS Winter fest počeo je prekjuče i potrajaće sve do 29. decembra. Aktiv žena Aleksandrova organizuje još jednu, tradicionalnu "Kiflijadu". U Čurugu se 29. novembra dešava `Vikend dimljenje` ili `Pušiona`, u okviru koje će učesnici dimiti sir, meso i mnogo toga drugog. Neče izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. U Kulturnom centru Zrenjanina sutra veče održava se koncert atraktivnog Hora slavista, za koji vlada veliko interesovanje. Na programu su ruske i srpske narodne pesme, lirske i ljubavne, pesme inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena kao i poznate kozačke kompozicije.

Humanitarni koncert pod nazivom "Pevamo za malu Jovanu", u organizaciji Kola srpskih sestara iz Novog Sada, biće održan u utorak, 26. novembra. Mihailo Samoran, klarinetista, večeras nastupa u Centru lepih umetnosti "Guarnerius". Kragujevački akademski orkestar akordeonista će sutra veče održati koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine pod dirigentskom palicom Predraga Kostovića, a specijalni gost biće proslavljeni gitarista Vlatko Stefanovski. Ova divna ekipa večeras je koncertno u Kragujevcu. Još jedno divno druženje uz klasiku očekuje nas večeras na Kolarcu, na programu su dela jednog od najznačajnijih kompozitora 20. veka, Dmitrija Šostakoviča, o tome nam priča maestro Bojan Suđić. Završni koncert međunarodnog festivala "Ponesi opanke" održaće se naredne subote, 30. novembra, na sceni Kolarca. Sjajni muzičari Opere Srpskog Narodnog Pozorišta i Novosadskog Big Benda, sada ujedinjeni pod zajedničkim nazivom "Pop's Orchestra" i izvanredni vokalni i instrumentalni solisti pripremili su nove aranžmane svetskih hitova. koje je upakovao Fedor Vrtačnik, umetnički rukovodilac i diregent. Koncert u "Centru Sava" zakazan je za 28. novembar.

Bibiloteka "Milovan Glišić" iz Mionice organizuje veče pod nazivom "Stop nasilju nad ženama". U četvrtak, 28.novembra u Salonu kraj Porte , udruženje "Tačka susretanja" priprema performans i književno veče posvećeno pesničkoj knjizi Jelene Gavrilović "Haljina koja ide uz Dunav". Susreti amaterskih pozorišta Podunavlja i Pomoravlja "Živka Matić" dešavaju se u Centru za kulturu Požarevac, od 25. do 29. novembra. U Galeriji 73 otvorena je izložba grafika Gordane Radošević, Lana Vasiljević sinoć je predstavila izložbu pod nazivom "Nemi govor" u salonu Muzeja savremenih umetnosti, dok će radovi mladih Mladenovca sutra biti predstavljeni u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija". U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac postavljena je izložba "Okupirani Požarevac 1941-1944" - slike iz svakodnevnog života - izložba arhivskih dokumenata, sve to u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Aleksandar Dujin Orchestra i Novosadski kamerni orkestar naredne subote, 30. novembra predstavljaju novi projekat "Put kroz san" u novosadskoj Sinagogi . Koncert sa nazivom "Lazarus", kompozitora Veljka Kuzmančevića biće održan 27. novembra u Sali Kolarčeve zadužbine. Nedavno je osnovano austrijsko-srpsko književno društvo "Vilhelmina Mina Karadžić" u Beču, o čemu nam priča akademik prof Svetlana Mitić. U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras gostuje Hrvatsko narodno kazalište, predstavom "Ciganin, ali naljepši", u režiji Ivice Buljana- o ovom komadu priča nam poznata glumica, znamo je iz brojnih tv serija, Jelena Perčin.

Sve o čemu ćete sutradan moći da čitate u novinama, iz raznih segmenata života, čućete u porodičnom magazinu Radio Beograda 1. I muzička ponuda takođe je za sve generacije, od starih domaćih šlagera, praćenih velikim revijskim i festivalskim orkestrima, do novih svetskih albuma, poput onih koje imaju Ringo Star, "Pet Šop Bojs" i drugi, čije ćemo udarne numere premijerno čuti ovog popodneva.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво