Vreme sporta i razonode

Reprezentativka Srbije u karateu Ivana Perović, takmičarka kluba Studentski grad, osvojila je nedavno zlatnu medalju u borbama, u kategoriji do 59 kilograma, na Svetskom prvenstvu održanom u Santjago De Čileu. Reč je o vanserijskom talentu, čije vreme tek dolazi, makar smo na njene kvalitete više puta ukazivali u našoj emisiji, uključujući i njeno prethodno gostovanje. Posle Čilea, ova nadarena devojka bila je bez premca i u Zagrebu- iako najmlađa učesnica `Top 10` turnira, `počistila` je sve rivalke sa tatamija i potvrdila epitet novog asrpskog dragulja u karate sportu. Zanimljivo je da je ovo prva medalja za naše predstavnice na ovom takmičenju posle 16 godina, pošto je to 2003. godine pošlo za rukom Snežani Perić, sada Pantić. I još jedan bitan detalj- Ivana Perović radi pod brižnim okom vrsnog stručnjaka Gorana Šćepanovića, koji je njen klupski trener i aktuelni selektor Karate federacije Srbije za borbe.

Budimo realni, većina nas prvi put u životu čula je za dron prilikom skandala na našem najvećem fudbalskom stadionu, tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije. Ta čudesna bespilotna letelica danas je maksimalno upotrebljiva u mnogim segmentima života, kažu da se samo u Americi dnevno proda blizu stotinak hiljada dronova. Kod nas postoji nekoliko udruženja i klubova čiji se članovi bave njihovim upravljanjem, po potrebi čak i u zatvorenom prostoru. Danas ćemo saznati mnogo više detalja o dronovima, koji su mahom ručne izrade, o takmičenjima koja se često održavaju u zemlji i regionu, o tome na čemu se temelji nada dron-zaljubljenika da se, možda, jednom, nađu i u oficijelnom delu Olimpijskih igara. Sa nama će deo popodneva provesti Andrej Srećković, predsednik Udruženja `xDroners`.  

Ovo subotnje popodne ulepšaće nam svojim dolaskom i Filip Kljajić, golman Partizana i njegov otac Dušan, poznati fudbalski trener, već dve godine s angažmanom u dalekom Tajlandu. Eto mnogo mogućnosti za opuštene sportske priče, sa terena i van njega. Da krv nije voda i da se ljubav prema sportu često prenosi s kolena na koleno, dokaz su naši gosti, koji su zaista sebe utkali u fudbalsku igru. 

Ove subote uspeli smo da okupimo u studiju predstavnike `večitih rivala`, u ime kluba iz Ljutice Bogdana pridružiće nam se Dušan Jovančić. Jedan od nosilaca igre Crvene zvezde, fudbaler sredine terena, za prijatelje samo Duca ili Jovanča, drugu sezonu je član našeg najtrofejnijeg kluba i ima status pouzdanog igrača, od strane navijača i saigrača. Momak sa beogradskog Crvenog krsta, na fudbalsku scenu zakoračio je u Makišu, kao član BPI Slavije, ostavio je traga i u Šumadiji iz Jagnjila, Zemunu, Borcu iz Čačka,a posebno u Vojvodini gde je zapao za oko treneru Vladanu Milojeviću i sportskom direktoru Mitru Mrkeli. I s njim ćemo popričati o aktuelnom trenutku našeg predstavnika u Ligi šampiona, reprezentacije, domaćeg i evropskog fubala, kao i o narednim rivalima Zvezde, od Mačve do Bajerna. 

Emisija `Vreme sporta i razonode` beleži i brojne zanimljivosti iz sveta koji nas okružuje, koje oplemenjuju dušu, bez obzira da li se radi o sportu, umetnosti, kulturi ili nekoj od brojnih turističko-privrednih manifestacija. Danas skrećemo pažnju, pored ostalog, na konferenciju `Bezbednost dece na internetu`, u organizaciji i prezentaciji Katarine Jonev, biće održana u sredu u velikoj sali Privredne komore Srbije. Na trećem Otvorenom prvenstvu Slovenije u inkluzivnom i veteranskom džudo sportu, predstavnici našeg Džudo saveza osvojili su četiri odličja, o čemu nam priča Sajonela Krga. Na Svetskom juniorskom kupu održanom u Trenčinu, u Slovačkoj, fino predstavljanje srpskog badmintona, najuspešniji je bio Sergej Lukić koji se kući vratio s medaljom.

Predstava `Livada puna tame` imala je praizvedbu 13. novembra na sceni `Raša Plaović` Narodnog pozorišta u Beogradu, čućemo utiske rediteljke Jovane Tomić i autorke teksta Milene Marković. `Roman o pijanstvima`- naziv je novog ostvarenja poznatog stvaraoca pisane reči Igora Marojevića. U Pozorištu na Terazijama od nedavno je predstava `Inside Out- Ženska seansa s pevanjem`, o tome od rediteljke Ane Grigorović. Nedavno je predstavljeno treće i obnovljeno izdanje najnovije knjige Zorana Modlija `Pilotska knjiga- Vodič kroz osnovnu školu letenja`.

U Subotici se od 20. novembra održava međunarodni pozorišni festival `Desire Central Station`. Dvadeset peti Festival autorskog filma biće otvoren narednog petka, 22. novembra. Udruženje `ZEC`, odnosno `Zvezdarski ekološki centar`, sutra organizuje Festival kreativne reciklaže u Ustanovi kulture `Vuk`. Sutra se u Pančevu održava `Lady Wind` festival, poseban po mnogo čemu. Miloš Šobajić u Modernoj galeriji u Valjevu predstavio je svoja dela stara i po pola veka. Kinološki savez Srbije i Beogradski sajam sutra organizuju Međunarodnu izložbu pasa svih rasa-CACIB.

Udruženje građana `Tradicionalno vojvođanski` narednog vikenda u Čurugu organizuje manifestaciju pod nazivom `Disnotor za gurmane`. U selu Adorjan kod Kanjiže 23. novembra biće održan Festival hurke i kobasice. U gurmanski kutak, naravno, uklapa se i naš stalni saradnik, vitez kulinarstva, akademik gastronomije i čovek iz Ginisove knjige rekorda Milijan Stojanić, s novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Udruženje žena `Vredne ruke Kovina` u ovom banatskom mestu sutra organizuje tradicionalnu `Sarmijadu`. 

Posebno aktivni, kada je u pitanju kultura, jesu poslenici iz Zrenjanina, najavljujemo čak tri postavke koje su dostupne javnosti u gradu na Begeju. U salonu Savremene galerije u ponedeljak će biti otvorena samostalna izložba Ivana Grubanova pod nazivom `Zli slikar`. Sinoć je otvorena izložba `Sto godina od dolaska prvih kolonista u Banat`, u Narodnom muzeju Zrenjanina. Najzad, u Kulturnom centru, u sklopu programa obeležavanja godišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu, večeras će biti otvorena slikarska celina, izložba Marka Pantelića `Naiva na staklu`. U Beogradu, u Maloj galeriji ULUPUDS-a otvorena je zajednička izložba troje dizajnera, koji kao zajedničku tačku imaju- kožu kao umetničku inspiraciju. Govorićemo i o Svetskoj ligi u vaterpolu, naravno s naglaskom na učešće reprezentacije Srbije, dok će nam o sinoćnjem derbiju odbojkaške lige između Crvene zvezde i Radničkog govoriti naš gost u studiju Vuk Milutinović, bloker kragujevačkog kluba. Radnički je ubedljivo savladao na Banjici beogradske crveno-bele u tri seta i tako, šestom pobedom u šampionatu Srbije, ostao u vrhu tabele.

Najavljujemo i zajedničko otvaranje dve izložbe u muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Iz Kulturnog centra `Grad` preporučuju našim slušaocima izložbu `Detalji jednog bolničkog života` i humanitarni `Tata Miki projekat`. Promocija izdanja `33 originalne kompozicije`, u luksuznom pakovanju i izuzetnog dizajna kompozitora i izvođača Nenada Vasilića održaće se u utorak u prostoru `Leila Records`. Udruženje italijanskih industrijalaca `Konfindustrija Srbija` je juče, organizovanjem posete srpskih đaka italijanskim kompanijama u Šapcu i Vladimircima, obeležilo `Dan otvorenih vrata italijanske privrede` i `Nacionalni dan malih i srednjih preduzeća`.

Pripremili smo, kao i svake subote, nagrade za naše redovne slušaoce, zahvaljujući dugogodišnjim prijateljima i saradnicima, među kojima su Dom omladine Beograda, `Akademija 28` i Opera i Teatar `Madlenijanum`. Biće reči i o učešću naše fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, sutra Srbiju očekuje ozbiljan rival, vodeća na tabeli selekcija Ukrajine. Osvrnućemo se i na završni Masters u tenisu u Londonu, neće izostati ni druge aktuelnosti i zanimljivosti iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života.

 

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво