Romano Them

Jelena Jovanović je romska aktivistkinja koja je od Novog Sada i detinjstva prožetog problemima sa romskim identitetom, u zrelijim godinama naučila da svoje etničko poreklo posmatra kao privilegiju. Posle završenih master studija posvetila se romskom aktivizmu a danas se spremna na novi izazov – posao u Evropskom parlamentu gde uskoro počinje d radi kao koordinatorka za pitanja rasizma i različitosti. Sa njom je razgovarao Branko Đurić.

Druga priča kojoj posvećujemo pažnju u današnjoj emisiji, odnosi na svakodnevicu i posao o kojem mi, putnici u vozilima javnog prevoza, ne razmišljamo mnogo. Ovoga puta vam predstavljamo Ljubu Marinkovića , vozača na beogradskoj liniji 35 koji svoje putnike pozdravlja i ispraća kao da mu dolaze u kuću. Ljuba koji inače s ponosom živi svoj romski identitet, neobičan je i po tome što vrlo aktivno komunicira sa putnicima i upućuje im molbe da izađu u susret starim licima, trudnicama, roditeljima sa decom. U autobusu koji vozi može se čuti i muzika koja popravlja raspoloženje putnika. U nedeljnoj emisiji slušamo dužu verziju razgovora sa Ljubom Marinkovićem, koji je zabeležila naša koleginica, Jelena Tejić.

 
Emisiju vode Una Beriša i Branko Đurić

 

 

 

 

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво