Novosti dana

U Ohridu je završen dvodnevni sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije Zorana Zaeva i Edija Rame o uspostavljanju zone takozvanog "malog Šengena". Dogovoreno je, između ostalog, da se uvede sistem koji bi omogućio putovanje između zemalja samo uz ličnu kartu, kao i zajedničke radne dozvole koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura. Na zajedničkoj konferenciji za medije, predsednik Vučić je rekao da će uvođenje dežurstava za fitosanitarne inspekcije omogućiti brže kretanje kamiona.

Vučić je rekao da je za Srbiju ovo važna inicijativa i da je izuzetno značajno da se u regionu napravi ambijent normalnosti, a ne sukoba i mržnje.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da se dogovorom o uspostavljanju zone takozvanog "malog Šengena" ostvaruje jedan san, a to je Balkan 21-og veka. Sastanku u Ohridu prisustvovali su i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

Sve dok Aljbin Kurti i ostali koji formiraju buduću kosovsku vladu ne budu uvažavali Srpsku listu i na pravi način se odnosili prema predstavnicima Srpske liste - nema ništa od te vlade, rekao je za Radio Beograd 1 pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Petković je, gostujući u emisiji "Sedmica", rekao da po takozvanom kosovskom ustavu, ali i svim unutrašnjim propisima koji obavezuju Albance, bez ministra koji dolazi iz reda poslanika koji su u skupštini, a predstavljaju srpsku zajednicu, ta vlada ne može da bude formirana.

Iran je svečano obeležio početak gradnje drugog nuklearnog reaktora u pogonu Bušer, oko 700 kilometara južno od Teherana, javila je iranska državna televizija. Prvi reaktor u Bušeru postao je operativan 2011-te godine uz pomoć Rusije. Novi će, takođe, biti izgrađen uz rusku pomoć. Gradi se u trenutku pojačanih tenzija zbog neuspeha nuklearnog sporazuma Teherana i svetskih sila iz 2015-te godine.

Berba jabuka u Srbiji je završena, a prema procenama stručnjaka, rod je za 10 do 15 odsto manji nego lane. Otkupna cena, koja na početku berbe nije bila obećavajuća, počela je polako da raste. Ipak, većina proizvođača sačekaće sa prodajom jer se nada boljoj ceni, posebno zbog toga što je rod jabuka u Evropi značajno podbacio.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво