Nedeljom za selo

Agrarni budžet za narednu godinu vredan je 51 milijardu 993 miliona dinara i usmeren je na investicije i razvoj poljoprivrede. Za direktna plaćanja biće izdvojeno više sredstava nego ove godine, dok su mere ruralnog razvoja ostale na istom nivou. To je, pored ostalog, rečeno na predstavljanju agrarnog budžeta na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

Rod jabuka u čačanskom kraju je podbacio, ali otkupne cene počele su da rastu. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović poručuje malim proizvođačima da čuvaju ajdared jer je njegova proizvodnja u Evropi značajno smanjena. Kaže takođe da Srbija mora da, pored ruskog, pronalazi i nova tržišta za izvoz jabuka.

Setva pšenice, zbog dugotrajne suše, još nije završena. Direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković kaže da je do sada zasejano oko 400 hiljada hektara, što je u skladu sa očekivanjima.

U emisiji ćete čuti i glumca i kozara Branka Jankovića koji je u rodnom selu Gunjaci razvio proizvodnju surutke u prahu koja se našla na svim kontinentima sveta. Pored vlastite proizvodnje, Janković otkupljuje mleko od ljudi iz svog kraja koji je, zahvaljujući tome, oživeo. Popularni glumac smatra da je budućnost Srbije u prirodnoj proizvodnji, ali ističe da ćemo bez povećanja nataliteta i očuvanja porodice propasti, pa da nam, kako kaže, i zlato niče iz zemlje.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво