Vreme sporta i razonode

Predstavnici Srbije, Slobodan Šobić i Veljko Šukalo. po pozivu Kineske federacije za džet ski, podvodne sportove i motonautiku, učestvovali su na prestižnom takmičenju, održanom na Caoe reci u Šaosingu. u kineskoj pokrajini Džeđang. Ceremonija svečanog otvaranja, svedoče naši učesnici, bila je u rangu Olimpijskih igara, doček nezaboravan. Naš današnji gost, Veljko Šukalo, ujedno je i predsednik Motonautičkog i Džet ski saveza Srbije, pa je, u nama bliskoj zemlji, imao nekoliko izuzetno konstruktivnih razvora, u vezi produbljivanja saradnje dve federacije. Takmičenje u Šaosingu, inače, održano je u šest kategorija, pred našim reprezentativcima do kraja godine su još putovanja i učešća na velikim takmičenjima na Bahamima i na Tajlandu.

Danas ćemo saznati šta je to SOFA i čime se bavi. SOFA (Studentske i omladinske fizičke aktivnosti) , ukratko, jeste neprofitno sportsko udruženje, ćiji je cilj stvaranje uslova da se studenti i mladi besplatno bave sportom i fizičkom aktivnošću. Ideja o SOFA projektu je nastala početkom 2014. godine kada je i predstavljena studentima od strane ministra omladine i sporta Vanje Udovičića.  SOFA i sada svoje aktivnosti organizuje pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva omladine i sporta. Misija ambicioznih ljudi koji stoje iza SOFE je promovisati volonterizam i aktivizam, zdrav način života, sportski duh i timski rad, čime se razvija ličnost i fizička kondicija svih učesnika. Preko 500 mladih iz Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Subotice i Niša se prošlog vikenda takmičilo, družilo i odlično provelo na najvećem besplatnom turniru za omladinu `SOFA Open, u Zavodu za sport i medicinu sporta Koštunjak. O tome pri;amo sa Jelenom Dutinom, našom gošžom koja obavlja funkciju generalnog sekretara SOFE-a, a našim slušaocima poznata je i kao reprezentativka države u skvošu.

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda - `Plavi krug`, u znak obeležavanja predstojećeg Svetskog dana dijabetesa, organizuje osmi maraton i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa, sutra na Adi Ciganliji. Trka podrške otvorena je za sve koji žele da podrže osobe koje žive sa ovim zdravstvenim problemom. Na ovaj način podsećamo javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života bitni u sprečavanju pojave dijabetesa. Dužina kruga je 7700 metara, a trka se može preći šetanjem, trčanjem ili na rolerima. O ovoj manifestaciji, ali i svemu drugome što je neophodno za normalan život sa dijabetesom, govoriće nam Bojana Marković, predsenica udruženja`Plavi krug`.

U goste nam dolazi i jedna od vodećih regionalnih muzičkih zvezda, Ida Prester, koja se odlučila, posle 15 godina karijere u okviru raznih projekata, za samostalni album, koga će objaviti uskoro, pod sopstvenom etiketom. Podsećamo da je Ida s grupom `Lolobriđida` harala scenama i festivalima na ovim prostorima, upamćena je i po radu u nekim drugim `pričama`, projektima `MAiKA` i `Frau Casio`. Prvi singl se zove ''Šansa'', za koga je aranžman i produkciju uradio Voja Aralica. Govori o jednoj fantaziji, neostvarenom potencijalu velike strasti, o uspomenama koje se nisu dogodile. Pesmu ''Šansa'' prati i neobičan, šareni spot snimljen u sportskoj dvorani, angažovano je čak 25 plesača. 

Porodični magazin Radio Beograda 1 i ove subote, pored sporta, prati i dešavanja iz kulture, javnog i umetničkog života, kao i neke fine ljude koji šire pozitivne vibracije i svojim angažmanom oplemenju svet u kome živimo. Jedna od njih je Aleksandra Bogdanović, koja- uz ogromnu podršku prijatelja i pomoć familije- čini sve da neke lepe knjige dođu do onih kojima su potrebne i koji će im se iskreno obradovati. Iz svog `književnog štaba` u Vraniću, gde uredno i pedantno sortira na hiljade naslova svih oblasti i žanrova, a onda oni `odlaze na put` do svoje čitalačke publike, od onih najmlađih do onih koji su večito mladi. Bajka o dobroj vili koja nije znala da je dobra vila- to je priča o aktivnostima Aleksandre Bogdanović. i njenih najmilijih, koji su sve svoje vreme, brigu i pažnju posvetili akciji `Knjiga za sve`. 

Program za prevenciju vršnjačkog nasilja u Velikoj Britaniji primenjuje se dvadeset godina, u Srbiji ga sprovodi jedino osnovna škola `Njegoš` u Nišu. Zaista nesvakidašnji pristup, koji-očito-kod mališana deluje na smanjenje napetosti i stresa, koje često dobijaju u `nasledstvo` od prezauzetih roditelja. Ovaj program sprovodi instruktorka Marija Mitić, koja ovaj program obavlja uz saglasnost Ministarstva prosvete, ali i majki i očeva učenika. Najsrećnija je, veli Marija, kad đaci pitaju- `Učiteljice, kad ćemo da se masiramo?`... 

"Sebe ne vidim kao pisca nego kao nekog ko ne zaboravlja"- rekao je, pored ostalog novinar Petar Peca Popović, kome je Književna opština Vršac objavila knjigu `Proleća u Topčideru`. Veliki dobrotvorni koncert zakazan je za 13. novembar u Centru `Sava`, u organizaciji UNICEF-a. U glavnim ulogama- članovi hora `Kolibri`, ali i Nemanja Radulović i Stefan Milenković. 25 godina rada zrenjaninskog kulturno-umetničkog guslarskog društva `Petar Perunović Perun` biće obeleženo večeras, iz programa Kulturnog centra grada na Begeju za narednu sedmicu izdvajamo i `Dan domaćeg filma`. Kikinda je najveće zimsko stanište sova ušara u Evropi, fenomen okupljanja ovih ptica u ravničarskom gradu ima posebne razmere, i rako već više od dvadeset godina. Kako se Mesec sova u Kikindi obeležava ovog novembra?

Posle predstavljanja svog drugog godišnjaka, iz Opere i Teatra `Madlenijanum` za sutra najavljuju novi muzički program, koncert pod nazivom `Muzičko putovanje sa scene Madlenijanuma`. I ove godine dodeljene su strukovne nagrade istaknutim umetnicima, priznanja dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije. Još samo nekoliko dana otvorena je u Biblioteci grada Beograda izuzetna izložba, koja je i omaž velikom piscu Miloradu Paviću. Izložba `Torbe- ikone i investicije vanvremenskih aksesoara` svečano je otvorena u Bazelu. Ženske torbe su inspiracija ne samo za džeparoše, nego i za nežna, senzibilna ženska srca i večna misterija za mačo tipove. Ana Cvejić, kao predstavnica Srbije, prikazala je svoje unikatne modele na ovoj prestižnoj izložbi.

Naš poznati satiričar i aforističar Aleksandar Čotrić predstavlja javnosti svoje novo ostvarenje- antologiju poljskog aforizma, pod nazivom `Poljski put` . Prvi `Angažman fest`, festival edukativnih pozorišta za mlade, održava se od 13. do 17. novembra u Domu omladine Beograda. Ovogodišnji, petnaesti Međunarodni pozorišni festival `Balkan Teatar Fest` održaće se od 8. do 19. novembra u Centru za kulturu u Dimitrovgradu. Posle nastupa za novosadske i smederevske bebe, Beogradska filharmonija ponovo dočekuje najmlađu publiku u svojoj sali, koja se i ovog puta pretvara u muzičke jasle. Naime, opet će biti održani koncerti za bebe, programi koji su, u svojim prethodnim izdanjima, naišli na izuzetan ođek. Treba reći i to da je Beogradska filharmonija dobila nagradu u kategoriji `Odnosi s javnošću` za kampanju koncerata za bebe na festivalu integrisanih komunikacija `Kaktus 2019`.

Vreme je za drugi `Novembar fest`, održava se od 15. do 17. novembra u Gastro hali Novosadskog sajma. U `srpskoj Atini` očekuje nas i Novosadski džez festival, od 14. do 16. ovog meseca, u Srpskom narodnom pozorištu. U Dimitrovgradu je narednog vikenda tradicionalna izložba dimljenog svinjskog mesa, održava se pod nazivom `Dani caribrodske šušenice`. Najavljujemo i izložbu `Tri veka pivarstva u Srbiji`, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, zatim postavku `U apoteci "Kod ugarskog kralja Svetog Stefana`, biće otvorena u četvrtak, 14. novembra, u `Kolegijum Hungarikumu`. Slovenački pevač i tekstopisac Zoran Predin predstaviće se beogradskoj publici koncertom „Zoran peva Arsena" , 15. novembra u `Kombank dvorani` .  

Predstavljamo i izložbu slika `Ovde nemaš šta da vidiš`, Milice Vučković, u klubu `Baraka`, zatim izložbu Srđana Đileta Markovića `Beograd 2099` u `Galeriji 73` na Banovom brdu, kao i izložbu i promociju monografije Miše Mihajla Kravceva, u utorak 12. novembra. Jubilarno, pedeseto izdanje `Zlatnog pera Beograda`- 15. Međunarodnog bijenala ilustracije, otvoreno je u Konaku kneginje Ljubice. U okviru 16. međunarodnog festivala "Čembalo, živa umetnost", Sofija Perović održaće solistički koncert u svečanoj sali Skupštine grada Beograda u utorak, 12. novembra.

Kao i obično, pratimo kretanje rezultata na utakmicama Ling Long super lige Srbije i Prve lige naše zemlje, kao i važnijih fudbalskih šampionata. Baš kao i sve zanimljivosti i informacije iz sveta koji je oko nas, koje stignu tokom emisije. Tu je i vitez kulinarstva Milijan Stojanić, sa predlogom jelovnika za nedeljni ručak.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović. 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво