Zabavnik

Čuveni škotski ovčar Lesi, pas iz romana, televizijskih serija i filmova toliko je postao deo naših odrastanja i života da čim na ulici vidite škotskog ovčara pomislite: "Vidi, Lesi".

Iako je njihova popularnost u stalnom porastu još od druge polovine devetnaestog veka, pravi bum ova rasa doživela je posle objavljivanja romana Erika Najta 1940. ''Lesi se vraća kući'' koji je ubrzo postao bestseler. Tri godine kasnije snimljen je film "Lesi se vraća kući", a nakon njega još 10 filmova, tv serija sa preko 300 epizoda i radio serial koji je trajao četiri godine...

Nedeljno poslepodne je prijatno vreme za čitanje. Izvalite se na kauč- i uživate. A da li ste se ikada zapitali koja je najveća knjiga na svetu?

Kralj Mindon od Burme, kako se nekada zvao Mijanmar, želeo je iza sebe da ostavi nešto korisno budućim naraštajima. Pošto je i sam bio veliki ljubitelj knjiga, smatrao je da je književnost jedan od najvrednijih elemenata društva, tako da je i odlučio: iza sebe će ostaviti knjigu. Nije želeo da ostavi bilo kakvu staru knjigu, već je odlučio da napravi najveću knjigu na svetu. Ne samo najveću, već i knjigu koja će trajati 5.000 godina. Pošto papir toliko ne bi mogao da izdrži, kralj se dosetio: godine 1860. počeo je da gradi Mandalej, tada glavni grad Burme, a u gradu i najveću knjigu na svetu koja još uvek stoji u podnožju Mandalej Brda...

Danas smo u Zabavnikovu muzičku kutijicu spakovali neke italijanske pesme koje su bile popularne u čitavom svetu. Počinjemo sa čuvenim hitom Totoa Kutunja ''L' italiano", mada smo od njega slušali i „Insieme", „La Mia Musica" i druge, ali je ipak najpoznatiji po ovoj pesmi. Skoro da nema čoveka koji ne zna početak refrena, a takođe je nezaobilazna na kursevima italijanskog jezoka. Pesma je nastala 1983. godine!

Urednik i voditelj Milena Šiškin.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво