Novosti dana

Vlada Srbije usvojila je Predlog Zakona o budžetu za narednu godinu, kojim se predviđaju ukupni prihodi od hiljadu 314,5 milijardi dinara i rashodi u visini hiljadu 334,7 milijardi dinara, što daje predviđeni deficit od 0,3 odsto BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je budžet razvojni, da se njime podstiče dalji razvoj i da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od 4 odsto. Kako je naveo, ključna karakteristika budžetske politike u narednoj godini biće ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje plata i penzija, povećanje javnih investicija i poresko rasterećenje rada. Strateški cilj Vlade je smanjenje nezaposlenosti, kaže ministar Mali, a kada je reč o kapitalnim investicijama, najveći deo sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu.

Avion Ministarstva za vanredne situacije Rusije "Iljušin 76", koji je sinoć sleteo na niški aerodrom, počeo je da gasi požar u nepristupačnim predelima Stare planine.. Ruska letelica, nosivosti 42 tone vode i sa posadom od 12 članova, poseduje visokosofisticiranu opremu i tehničke karakteristike za reagovanje u nepristupačnim predelima i planinskim grebenima. Ruski ambasador Bocan-Harčenko napisao je na Tviteru da je delatnost Rusko-Srpskog humanitarnog centra u Nišu isključivo vezana za reagovanje u vanrednim sitaucijama.

Nekoliko stotina Srba iz Severne Mitrovice posetilo je jutros groblje u južnom delu grada i na dan Mitrovskih zadušnica poklonilo se senima svojih najbližih koji su tu sahranjeni. Porušeni i oskrnavljeni spomenici, korov i đubre i ovog puta dočekali su ih na tom groblju. U prethodnih dvadesetak godina na groblju u Južnoj Mitrovici uništeno je i oskrnavljeno više od 80 odsto nadgrobnih spomenika, a pre par godina je jedino obnovljena uništena kapela. Na tom groblju, Srbe su sahranjivali do polovine 99. godine, a od tada ih sahranjuju na groblju u Rudaru kod Zvečana.

Britanski premijer Boris Džonson odustao je u izbornom programu svoje Konzervativne stranke od pretnje da će izvesti Britaniju iz Evropske Unije bez dogovora, piše "Tajms". List navodi da će u fokusu programa stranke pred izbore biti dobijanje podrške za njegov dogovor o Bregzitu. Džonson je prethodno najavljivao da će izvesti Britaniju iz Evropske Unije sa dogovorom ili bez njega 31. oktobra, ali ga je parlament primorao da traži produženje roka do kraja januara. Prevremeni izbori u Britaniji održavaju se 12. decembra.

Reprezentativka Srbije u tekvondou Tijana Bogdanović osvojila je bronzanu medalju na Ekstra Evropskom prvenstvu u Bariju do 53 kilograma. Ona je na tom turniru savladala Anu Taslak iz Hrvatske i Italijanku Al Hakvani, pre nego što je izgubila od Ruskinje Tatjane Kudašove .


Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво