Darovnica

Slovenski narodi su na početku svog postojanja činili jednu nacionalnu porodicu, a nakon raseljavanja u prvim vekovima naše ere, na zapad od Labe, Baltika, Podunavlja na jugu, i Dnjepra i dalje na istok, razvijali su se nezavisno.

Između slovenskih naroda je ipak ostala veza u sličnosti među jezicima, običajima i verovanjima, poniklim u staroj zajedničkoj mnogobožačkoj veri.

Sloveni, kao i veći deo evropskih naroda, stvorili su svoju mitologiju pokušavajući da objasne svet oko sebe, prirodne pojave, prirodu i svoje mesto u njoj. Oni su u svom verovanju celu prirodu - od nebeskih tela, sunca, meseca i prirodnih pojava, do životinja, biljaka, drveća, vode i neživih stvari - smatrali živom, obdarenu umom, osećanjima, govorom...

Smatrali su da postoji ceo jedan svet pun viših bića - bogova, polubogova, vrhovnih i nižih, dobrih i zlih - koji stvaraju i upravljaju zemljom, nebom, vodom i vazduhom.

Srbi koji su deo južnoslovenskih naroda, imali su svoje mitove i predanja, koja su poznata iz narodne književnosti. Evo nekih predanja i priča zasnovanih na istom verovanju.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво