недеља, 03. нов 2019, 08:05
Nedeljom za selo
Hiljade njiva u Srbiji gorelo je i ove jeseni. Mada je to zakonom zabranjeno, poljoprivrednici uporno, iz godine u godinu, u ovo doba pale žetvene ostatke kako bi ubrzali pripreme za setvu. O tome zašto je važno da se žetveni ostaci zaoravaju i koliko štete poljoprivrednici paljenjem nanose svojim parcelama razgovarali smo sa profesorkom Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Verom Raičević.
Prema procenama Udruženja Žita Srbije, do sada je zasejano oko 400 hiljada hektara pšenice, dobrim delom semenom sa tavana. U Ministarstvu poljoprivrede najavljuju mere podrške za proizvođače koji koriste sertifikovano seme, kao i otvaranje novih tržišta za ratarske kulture.
Proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom imaju ogroman potencijal jer se potrošači sve više okreću specifičnim ukusima.
Otvoreno tržište i uvoz poljoprivrednih proizvoda doveli su manja i srednja gazdinstva u nezavidnu situaciju. Konkurencija je nemilosrdna, a potrošači često nemaju svest o tome da kupujući domaće podržavaju ne samo poljoprivrednike, nego i ekonomiju svoje zemlje. O tome nam je pričao poljoprivrednik iz sela Guberevci u opštini Lučani Radinko Terzić. Njegova porodica, da bi preživela, bavi se raznim vrstama proizvodnje- od voćarstva, preko povrtarstva, do stočarstva.
Aleksandar Pacić, koji se do skoro bavio svim i svačim, vratio se onome što zna i poznaje ceo život- vinogradarstvu i vinarstvu. U rodnom Rajcu obrađuje stari vinograd, otkupljuje grožđe i od drugih i proizvodi vino. Plan mu je da širi zasade i da vinarstvo poveže sa seoskim turizmom.
Urednik i voditelj Davorka Tešić.
Autor:
Душан Величковић
Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]
Коментари