Doživeti stotu

Država i civilni sektor su saglasni da bez međugeneracijske solidarnosti nema blagostanja u zemlji u kojoj raste procenat starije populacije. To je i deo devetomesečnog Projekta Centra za podršku i inkluziju „Help net“ „Unapređenje međugeneracijskog dijaloga“ koji je sproveden u deset gradova Srbije.

Solidarnost, međutim, uključuje i veću brigu o starima i u kući, i u institucijama. O međugeneracijskoj solidarnosti i ulozi  formalnih i neformalnih negovatelja razgovaramo sa Gordanom Milovanović iz Centra za podršku i inkluziju „Help net".

A kada nema formalnih i neformalnih negovatelja u kući, odlazak u dom za stare može da bude dobro rešenje ljudima u poznijim godinama. Zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu korisnici mogu da dobiju smeštaj  i u privatnim ustanovama za stare, pod istim uslovima kao i u državnim. O prednostima i kvalitetu života u domu za stare govori socijlna radnica Zorica Gečević iz privatne ustanove za smeštaj starijih lica u Kučevu.

Radio-talasima ćemo „zaploviti" i do Severne Makedonije.  Aleksandar Milivojević će u razgovoru sa  Vanetom Talevim pokušati da otkrije tajnu izrade Ohridskog bisera. Saznaćemo po kojoj se boji prepoznaje i kako se razlikuje od falsifikata.

U rubrici za kulturu predstavljamo roman Harija Slipičevića „Ključ besmrtnosti" u kojem autor traga kroz misteriozni svet najčuvanije tajne u istoriji.  Opisuje besmrtnost kao sveti gral za kojim ljudi oduvek čeznu i spremni su da učine sve, da bi ga se dokopali.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Konferencija o međugeneracijskom dijalogu u Crvenom krstu Srbije (Foto/M. Stojadinović) 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво