Читај ми!

repriza

Sestra Rozeta Tarp

Sestra Rozeta Tarp je bila kuma rokenrola, njegova majka, sestra, ona na koju su se svi muzičari iz ranog period rokenrola ugledali - Čak Beri, Elvis Prisli, Džeri Li Luis, Karl Perkins, Litl Ričard... i koju su njihovi naslednici zaboravili. Na svom putu od gospela, preko R&B-ja do rokenrola postala je megazvezda i do današnjih dana ostala jedan od najboljih izvođača na električnoj gitari s posebnom tehnikom okidanja žica. Od njenog čuvenog nastupa na mančesterskoj železničkoj stanici 1964, u njene nastavljače ubrajaju se majstori gitare Erik Klepton, Džef Bek i Kit Ričards. Bob Dilan je često govorio kako su mnogi uzimali gitaru u ruke samo da bi ličili na nju.

Sestra Rozeta Tarp je napravila most između duhovne i svetovne muzike, spajala ih je i razdvajala tako da obe uvek budu na dobitku, a publika najviše, bilo da je sluša u crkvi ili na koncertima. U Kuću slavnih bluzera primljena je 2007, naredne godine ukazom guvernera Pensilvanije, 11. januar ustanovljen je u toj američkoj državi kao Dan Rozete Tarp, a na prijem u Kuću slavnih rokenrola i njegov deo kome pripadaju oni sa ranim uticajem na ovaj muzički pravac, njeno ime čekalo je do 2018. godine.

- Pevala bi dok se ne biste rasplakali, a onda bi dalje pevala sve dok ne biste počeli da igrate od sreće. Održala je crkvu živom i sveci su se radovali tome - ove reči uklesane su u nadgrobnu ploču ispod koje Rozeta Tarp počiva od 1973. godine. Dodalo ih je novije vreme. Njeno grobno mesto, uprkos svem značaju koji je za života ostvarila, dugo je ostalo neobeleženo.

Rozeta Tarp je bila daleko ispred svog vremena, i u muzici i u načinu na koji je živela svoju popularnost. Šokirala je publiku svojim privatnim životom, oduševljavala obožavaoce jedinstvenim nastupima, maestralno je svirala električnu gitaru u vremenu kad se to od jedne žene, u najmanju ruku, nije očekivalo, i uprkos oštroj rasnoj segregaciji, uspela da probije mnoge barijere i postane bogata, slavna i uglavnom - zaboravljena.

Danas, ona je naša gošća iz prošlosti - Sestra Rozeta Tarp.

Autor i urednik - Mirjana Blažić

Muzički urednik - Radmila Dujaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво