Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žan- Klodom Junkerom, a potom će biti i gost na radnoj večeri koju odlazeća šefica evropske diplomatije Federika Mogerini organizuje za lidere sa Zapadnog Balkana. Ključna tema biće nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Očekuje se da će na sastanku Vučića i Junkera biti reči o evrointegracijama Srbije, situaciji u regionu i perspektivi politike proširenja Evropske unije. Dolazak na večeru sa Mogerinijevom potvrdili su predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev i sva tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine - Željko Komšić, Milorad Dodik i Šafik Džaferović. Uoči sastanka, iz kabineta Mogerinijeve stiže poruka da nova vlada u Prištini mora da ukine taksu, a Beograd obezbedi "povoljno okruženje" kako bi dijalog mogao biti nastavljen.

Troje dece Slavice Burmazović, koju je njen bivši suprug odveo u Iran, stiglo je u Beograd. Posle četiri godine od otmice i više od tri godine od pravosnažne presude turskog suda, na osnovu dogovora ministara spoljnih poslova Srbije i Irana Ivice Dačića i Muhameda Zarifa deci je omogućeno da se vrate majci, koja ih je dočekala na Aerodromu "Nikola Tesla". Njen bivši suprug odveo je decu bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku. Prvostepenom presudom suda deca su u martu 2016. vraćena majci, ali je otac, državljanin Turske, uprkos zabrani, napustio teritoriju te zemlje i otišao u Iran.

 

U Srbiji bukte požari na jugoistoku zemlje, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta, Prokuplja i Vranja. Na Staroj planini gde je požarom zahvaćeno nekoliko desetina hektara niskog rastinja i deo šume, požar je pod kontrolom. Gašenje otežava nepristupačan teren. Veliki broj vatrogasaca je stigao iz desetak gradova iz Srbije, a priključili su se i dobrovoljci i meštani iz okolnih sela. U delu opštine Trgovište, prema Bosilegradu, proglašena je vanredna situacija zbog požara. Tri osobe su evakuisane. Vatra je zahvatila oko 500 hektara niskog rastinja i drveća. Na planini Vidojevici, u blizini Prokuplja vatra je zahvatila oko 150 hektara niskog rastinja i deo šume. Stanovništvo i objekti nisu ugroženi, i požar je stavljen pod kontrolu.

 

Predlog zakona o poreklu imovine trebalo bi da bude usvojen na sednici Vlade u narednih mesec dana, a potom će biti prosleđen parlamentu, izjavila je za RTS ministarka pravde Nela Kuburović. Ona je istakla da Predlog zakona nije selektivan i odnosi se na sve poreske obveznike, a ne samo na političare. Navela je da akt zajednički pripremaju Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava. Kuburovićeva je dodala da je javna rasprava produžena, jer je i pored mnogo kritika u javnosti bilo samo pet pisanih komentara.

 

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво