Novosti dana

Prema najnovijim podacima Agencije za zaštitu životne sredine ,,jako zagađen" vazduh izmeren je jutros u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja. U gradskom Zavodu za javno zdravlje objašnjavaju da su za zagađenje krivi meteorološki uslovi. Povećane koncentracije čestica čađi, metala i smoga, su najopasnije po dečje zdravlje, upozoravaju lekari.


Svetske agencije javljaju da se veruje da je u noćašnjoj američkoj vojnoj akciji u Siriji ubijen lider tzv. Islamske države Abu Bakr el-Bagdadi. Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je El-Bagdadi bio meta napada u  Idlibu. Dvojica iranskih zvaničnika za agenciju Rojters izjavila su da su ih sirijski zvaničnici na terenu obavestili da je El Bagdadi mrtav. I irački zvaničnici su to potvrdili, a državna televizija je objavila snimak vojne akcije. Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da su turske i američke vojne vlasti razmenile  i koordinirale informacijama uoči napada u Idlibu.

NATO i Srbija su partneri i mi poštujemo pravo Srbije da donosi suverene odluke u vezi sa vežbama koje se izvode na njenoj teritoriji, navodi se u pisanoj izjavi pres službe NATO za Radio slobodna Evropa povodom srpsko-ruske vojne vežbe "Slovenski štit 2019".  Kako se navodi - Srbija sa Alijansom ima "dobre i produktivne odnose". Podsećaju da je Srbija učestvovala u brojnim NATO vežbama,  kao i da je 2018-te godine bila domaćin civilne vežbe za pomoć u vanrednim situacijama.

Primopredajom Otvorene knjige završava se 64. Sajam knjiga u Beogradu, a za posetioce je otvoren do večeras. Organizatori očekuju da poseta bude bolja od prošlogodišnje, kada je na sajmu bilo 193.000 ljudi.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetu Petku. Ovu svetiteljku  mnogi smatraju za zaštitnicu, a veruje se da posebno štiti i pomaže ženama, deci i starim osobama. Vernici joj se obraćaju molitvom, posebno žene, kako bi im pomogla u životnim nevoljama. Pored hramova posvećenih Svetoj Petki, često se nalaze izvori i veruje se da je voda sa tih izvora lekovita i da podstiče isceljenje. Prema starom običaju, pali se tamjan i izbegavaju se teški kućni poslovi.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Marica Serdar.

Producent Zoran Panić.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво