Novosti dana

U Čileu počinje 88. Generalna skupština Interpola na kojoj će takozvano Kosovo peti put pokušati da postane članica te organizacije. Šef naše delegacije na zasedanju u Čileu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, sastao se u Santjagu sa Duan Daćijem, šefom kineske delegacije na Generalnoj skupštini Interpola. Stefanović je istakao da bi eventualni prijem doveo do duboke podele u ovoj najstarijoj međunarodnoj policijskoj organizaciji. Duan Daći je potvrdio podršku Kine teritorijalnom integritetu Srbije i njihovu nepromenjenu poziciju prema zahtevu takozvanog Kosova za prijem u Interpol. Zasedanje Skupštine Interpola traje do petka 18. oktobra, a dan ranije, glasaće se o zahtevu tzv. Kosova za prijem u članstvo.

Srbija je posvećena daljem sprovođenju ekonomskih reformi, povećanju stope rasta bruto domaćeg proizvoda i poboljšanju životnog standarda građana, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio Jan Kejs Martejn. Prihvatio je kritike MMF-a na račun pojedinih javnih preduzeća i rekao da su tu potrebne temeljne reforme. Martejn je ekonomske rezultate Srbije ocenio kao veoma dobre, i očekuje da će realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto u ovoj i četiri procenta u narednoj godini. Predstavnici MMF-a konstatovali su da jednokratna isplata penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru ne ugrožavaju fiskalnu održivost, ali da bi vlast trebalo pažljivo da prati izvršenje budžeta do kraja godine, kako bi deficit ostao u predviđenim granicama.


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će oko hiljadu vojnika, kojima je ranije naredio da se povuku iz Sirije, ostati na Bliskom istoku, kako bi se sprečilo oživljavanje takozvane Islamske države. On je u pisanom saopštenju objavio da će vojnici biti preraspoređeni i da će ostati u regionu kako bi pratili situaciju i sprečili prelazak pripadnika Islamske države u susedni Irak.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predstavnicima taksi udruženja koji protestuju u Beogradu. Sastanak Vučića i predstavnika taksi udruženja je predviđen za 14 časova, saznaje RTS. Predsednik je prethodno zamolio taksiste da ne radikalizuju proteste.

"Spremni smo da razgovaramo, da vidimo da pronađemo rešenje, ali ih molim da ne rade to, jer to ničemu ne vodi", rekao je Vučić.

 

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednik vesti: Marica Serdar

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво