Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić upozorio je, posle najnovijih manipulacija Prištine i pretnji ukidanjem Srpske liste, na veoma loš razvoj događaja i pozvao zapadne partnere i Prištinu da "se urazume". U razgovoru sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentinom Matvijenko, istakao je da će izbacivanje Srpske liste iz institucija ostaviti posledice po Srbe na Kosovu i Metohiji, koji će morati na druge načine da se štite i čuvaju slobodu i opstanak.

Valentina Matvijenko istakla je u razgovoru da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, i naglasila da nemaju svi takvu priviliegiju. Ona je, takođe, prenela Vučiću pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina, koji, kako je navela, s nestrpljenjem očekuje susret sa njim u decembru.

Srbija se zalaže za dijalog koji treba da dovede do kompromisnog rešenja zasnovanog na međunarodnom pravu i kojim se obezbeđuje mir i stabilnost, i to je naš pristup u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković na generalnoj debati Interparlamentarne unije. Zahvalila je državama širom sveta koje dele taj pristup kada je reč o Kosmetu. Gojkovićeva je danas proglašena za predsednicu 141. Skupštine Interparlamentarne unije. Na skupu učestvuje oko 2 hiljade parlamentaraca iz više od 140 zemalja.

Na severu Sirije, blizu granice sa Turskom, u toku je razmeštanje trupa predsednika Bašara el Asada, kao odgovor na tursku ofanzivu protiv Kurda. Francuska i Nemačka pozvale su turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da odmah obustavi agresiju koja preti da destabilizuje region i ponovo ojača takozvanu Islamsku državu. Broj sirijskih izbeglica dostigao je dve stotine hiljada.

Građane Beograda danas čeka još jedan protest taksista koji su odustali od blokade mostova, ali ne i od tročasovne blokade grada - od 14 do 17 časova. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović poziva na sprovođenje zakona. „Iako bi mnogi trebalo da se izvine građanima, izvinjavam im se ja u ime Vlade i jedinica lokalne samouprave koje ne sprovode zakon, ali ih i pozivam da ga sprovedu," poručila je ministarka.

"Zakon mora u svakoj prilici da se poštuje, i taksisti i CarGo. Oni moraju da se registruju da bismo znali ko vozi. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog bezbednosti", rekla je ministarka.

Smatra da CarGo ne poštuje nijedan zakon.

Iz kompanije CarGo, s druge strane, tvrde da njihovo poslovanje nije nelegalno.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво