Zabavnik

Svoje mesto u istoriji umetnosti Marsel Dišan zaslužio je preko porcelanskog pisoara okrenutog naopačke kojem je dao naziv Fontana. Bila je to prekretnica u umetničkom stvaralaštvu koja je zauvek promenila odnose između umetničkog dela, umetnika i publike. Uoči dodele Tarnerove nagrade 2004. godine, najvišeg britanskog priznanja iz oblasti umetnosti redi-mejd, „Fontana" Marsela Dišana proglašena je za najuticajnije delo moderne umetnosti svih vremena.

Šta bi di džej pustio u diskoteci 1960. posle Burnetta? Recimo, da bi to bio Čabi Čeker i njegov čuveni Tvist. Ova kompozicija označila je početak vladavine te igre i njenog najpoznatijeg izvođača. Napisao ju je Henk Balard i prvo je bila samo tema koja je bendu služila kao špica Potom ju je Henk doradio i napisao tekst i na kraju konačni zvuk dao joj Čabi Čeker i komercijalizovao je do neslućenih visina. 

Ko zna koja se muzika slušala 60-ih zna i za Čabija Čekera, ali Zabavnik uvek zna i ono što je možda zaboravljeno. Naime, Čabi Čeker je najpre bio prodavac, i zvao se Ernest Evans. Dok je stajao za tezgom, voleo je da pevuši, i to tako dobro da ga je njegov poslodavac odveo u muzičku kuću Cameo ParkWay i ... zvezda je rođena.

Kakve cipele nosi ovaj vek, špicaste ili s četvrtastim vrhom, mogao bi u svakom veku da pita neki gost iz budućnosti jer su se špicevi i četrvrtasti vrhovi na cipelama stalno smenjivali kao istorijski modni trendovi. A razlozi nisu bili vezani za ukus i estetiku oblačenja, nego za kraljevske prste. Tako je bar bilo krajem 15. veka kada je francuski kralj Šarl VIII, poznat i kao Šarl Ljubazni, zagazio u svoju vladavinu.

A on je baš bio stamen vladar, svoju vladarsku figuru držao je na stopalima od po 6 prstiju, koje je teško bulo obuti u špicaste cipele. I da bi Šarl VIII istoriji opravdao svoj nadimak i ostao Ljubazni, a ne Žuljeviti, obućari su mu napravili cipele sa zatupastim vrhom. Videli dvorjani, video i narod, videli svi i poželeli kraljevski komotno da gaze. Tako je bilo bar do Šarlove 28-me, kada su mu poslednji put obuli cipele s četvrtastim vrhom.

Autor Mirjana Blažić. 

Naslovna fotografija: Marsel Dišan
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво