Kojekuda - repriza

Među mnoga čudesa i zanimljivosti naše zemlje ubrajamo danas prirodno lečilište – tj Banju - Rusandu. Sasvim blizu Zrenjanina, u naselju Melenci, pokraj lepog jezera Rusanda leži ova prekrasna banja. Pomenuto jezero je lekovito i čini da se ova banja izdvaja od ostalih u našoj zemlji. Naime, njegovo dno je ispunjeno čistim muljem, koje miriše na sumpor-vodonik, i neorganskog je porekla. Taj mulj i blato koje se izvlači iz jezera Rusanda jedno je od najlekovitijih kod nas…

Jezero Rusanda se pruža na površini od 4 km2, i predstavlja relikt nekadašnjeg prostranog Panonskog mora...i ono najinteresantnije reći ćemo tek sad: ovo jezero je slano, baš slano...slanije od mora..kako to, pitate se vi...pa eto tako..slušajte današnju priču, zabeleženu tik pored jezera jednog novembarskog prepodneva.

Ima još čudesa koje možemo odmah da vam otkrijemo: tih dana prošle jeseni, sedele smo na obali jezera kojeg zapravo nije bilo..šta je ovo, pitate se vi sada... verovatno ...Zamislite pred sobom prostranstvo okruženo ševarom i trskom, malo nižeg nivoa od okoline, (jer jezero inače nije duboko), koje je prekriveno belom skramom...vode nema...jednostavnije govoreći, presušilo je ( desi se to ponekad, kažu nam)..a bela pokorica je sasušena so, ona ista zbog koje je voda jezera, kad je ima...slano, baš ozbiljno slano.

Ali ako govorimo o lekovitost banje Rusanda, mnogo važniji je pomenuti mulj sa dna jezera. Ovo čuveno blato koje se koristi (stručnim jezikom govoreći) u peloidnoj terapiji nekad je bilo izvoženo u glavne Evropske prestonice. Jasno je da jezero Rusanda nema samo estetsku ulogu, i ne služi samo da privuče pažnju turista, već je od ključnog lekovitog značaja i od njega potiče jedno od glavnih prirodnih lekovitih faktora koji se iskoršićavaju u ovoj banju.

Otuda nije ništa neobično ni verovanje da je naselje Melenci u čijem okviru se ona nalazi dobilo ime po njoj - smatra sa da ime potiče od turske reči „melisa" što znači melem, odnosno lek.

Priču zabeležile Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво