Novosti dana

U pucnjavi na Novom Zelandu, u dve džamije u gradu Krajstčerču, ubijeno je najmanje 49 ljudi. Veliki broj je povređen, mnogi su u kritičnom stanju. Kako je saopšteno, napadač je Australijanac Brenton Tarant. Policija je saopštila da je uhapsila tri muškarca i jednu ženu. U njihovim automobilima je pronađena velika količina eksplozivnih naprava. Motivi napada i dalje nisu poznati. Nivo bezbednosti u zemlji podignut je na najviši nivo. Počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber, kaže za Prvi program Radio Beograda, da prema prvim informacijama, među stradalima nema državljana Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je ministru spoljnih poslova Grenade Piteru Dejvidu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje. Rekao je da je odluka Grenade da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i time dâ prednost nalaženju kompromisnog rešenja kroz dijalog, dokaz principijelnosti u poštovanju međunarodnog prava. On je istakao da je posebno važno što Grenada svoju podršku pokazuje i u okviru međunarodnih organizacija. Ministar Dejvid je poručio da Srbija uvek može da računa na podršku Grenade. U razgovoru su konstatovane mogućnosti za saradnju u poljoprivredi, oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija, kao i u obrazovanju i sportu. Vučić i Dejvid su se saglasili da će usvajanje ugovornog okvira o saradnji olakšati stvaranje veza između Srbije i Grenade.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da smo sve sigurniji da Tači, Veselji i vlasti u Prištini stoje direktno iza ubistva Olivera Ivanovića. Naveo je kako očekuje da će naši istražni organi uskoro moći da pruže više podataka o tom slučaju.
Predhodno je, Hašim Tači izjavio da je Milan Radojičić glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića, a da je Beograd naručilac ubistva. Rekao je da će Priština na pretnje iz Beograda odgovoriti vojskom i policijom. Reagujući na Tačijevu izjavu, Marko Đurić navodi da Srbija nikome ne preti, kao i da Srbi na Kosmetu ne treba da brinu "zbog Tačijevog zveckanja oružjem".

U svim klinikama Kliničkog centra Srbije od danas su ponovo dozvoljene posete pacijentima. Zabrana poseta uvedena je 5-og februara kako bi se sprečilo širenje respiratornih infekcija kod hospitalizovanih pacijenata.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво