Novosti dana

"Odnosi Kine i Srbije se zajedničkim naporima poslednjih godina snažno razvijaju, međusobno političko poverenje neprekidno produbljuje, nastavlja saradnja u svim oblastima, a sve to zarad koristi naroda naših dveju zemalja", poručio je kineski predsednik Si Đinping u čestitki predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, povodom Dana državnosti. Ističe zajedničku spremnost za napredak sveobuhvatnog partnerstva kako bi još više doprineli blagostanju dveju država i dva naroda.

Predsednik Si navodi da će se sa Vučićem sastati u Pekingu u aprilu na Drugom forumu međunarodne saradnje "Pojas i put". Predsednik Vučić je zahvalio na čestitki i istakao veliko poverenje u predsednika Sija jer iskreno poštuje nezavisnost Srbije. Ambasadorka Čen, koja je Vučiću uručila čestitku, još jednom je istakla osnove kineske spoljne politike o poštovanju ravnopravnosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, i prava svake zemlje da izabere svoj razvojni put.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj je izjavio, posle jutrošnjeg sastanka sa Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, da imaju gotov predlog platforme za dijalog sa Beogradom, ali da nisu razgovarali o taksi. Haradinaj nije želeo da komentariše najnovije nesuglasice medju albanskim predstavnicima povodom zahteva Amerike da se ukine taksa na proizvode iz centralne Srbije. Haradinaj je naglasio da je platforma konzistentan dokument principa i ciljeva koje Kosovo ima u ovom procesu i da proizilazi iz Ustava Kosova. Prištinski mediji prenose i da bi danas po podne trebalo da predlog platforme bude usvojen na sastanku pregovaračkog tima, i sutra dostavljen skupštini na razmatranje i usvajanje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo označio je Iran za glavnu pretnju na Bliskom istoku. Poručio je da je suprotstavljanje toj zemlji ključ za postizanje mira u celom regionu. U obraćanju ministrima spoljnih poslova i drugim zvaničnicima iz više od 60 zemalja, Pompeo je u Varšavi pozvao na "novu eru saradnje" u rešavanju bliskoistočnih izazova i istakao da nijedna zemlja ne sme da ostane po strani. Iran je osudio održavanje tog skupa. Rusija je ranije poručila da neće prisustvovati konferenciji, a na njoj nije bila ni šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Obustavljen je saobraćaj na pruzi između Niša i Zaječara zbog tri incidenta koja su se poslednjih dana dogodila kod sela Jasenovik. To je naložilo resorno ministarstvo zbog bezbednosti građana koji žive u blizini pruge. Na tom mestu u dva navrata iskliznuli su vagoni sa amonijakom i fosfornom kiselinom.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво