Читај ми!

Repriza

''Tata, ti si lud''

Dušan Mrđenović, pisac i urednik izdavačke kuće Dosije studio, govori o tome zašto mu je značajan roman ''Tata, ti si lud'' Vilijama Sarojana. Dušan je ovaj roman prvi put pročitao u detinjstvu, i tada je na njega knjiga ostavila izuzetno snažan utisak. Kada je roman kasnije ponovo pročitao, uverio se u to da je reč o izuzetnom književnom delu.

Vilijam Sarojan (1908-1981), američki pisac jermenskog porekla, u romanu ''Tata, ti si lud'' ispričao je toplu priču o odnosu između oca i sina. Ovaj odnos je prisan i pun razumevanja. Otac na diskretan način poučava sina i pomaže mu da savlade prve ozbiljne strahove i dileme. Kroz igru i kroz zajedničko suočavanje sa nepoznatim stranama života, otac sinu na diskretan način sugeriše da se život na pravi način može osetiti jedino ako je čovek otvoren, i ako u sebi uspe da sačuva čuđenje. Ovaj nauk najlepše sažimaju reči malog junaka ovog romana koji kaže: ''Video sam da i najmanja stvar na svetu znači mnogo više nego što izgleda.'' Postavljajući se na taj način prema sinu, otac je u prilici da i sam nauči neke stvari o životu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво