Mozaik vremena

Poslednjeg dana godine, red je da se sumiraju utisci, podvuče crta, a u konačnoj kalkulaciji ostaje nada da je bilo puno razloga za slavlje, pregršt osmeha, pesme i trenutaka koji će zauvek ostati upamćeni. Tog poslednjeg dana decembra kuju se planovi za 365 dana godine koja samo što nije i daju se obećanja. Koja su to uobičajna obećanja koje dajemo sebi i drugima koji minut pre ponoći odgonetnuo je Momo Kapor tik pred 1992. godinu.

Slušaocima Drugog programa Radio Beograda 1. januara 1991. godine obratio se književnik Matija Bećković. Kratka beseda, a vi od nauka koji nam akademik saopštava uzmite koliko vam volja.

Udruženje književnika Srbije osnovano je 31. decembra 1944. godine. U zgradi Tehničkog fakulteta u Beogradu 31. decembra 1933. godine otvorena je prva jugoslovenska radio izložba. Bečki novgodišnji koncert klasične muzike održan je prvi put 31. decembra 1939. godine, a od 1941. ustalio se kao prvojanuarski muzički spektakl. Najčešće se sviraju dela kompozitora iz porodice Štraus.

A sada o jednom drugom kompozitoru, fudbalskom Mocartu, kako su zvali Stjepana Bobeka, koji je majstorijama na terenu koponovao mnoge radosti za ljubitelje ovog sporta. Sećanje na početak karijere podelio je u razgovoru sa novinarom Svetom Vukovićem 1985. godine.

Mnogi žele da najluđu noć provedu kraj malih prijemnika i uživaju u raznovrsnom programu. Šta se sve to može videti na televiziji u prazničnim danima opisao je novinar i pisac Dragomir Gale Janković, a u ulozi verne gledateljke glumica Svetlana Bojković, 2. januara 2006. godine.

Šta je bilo važno 1946. godine, pored toga da ubrzo počinje 1947. godina? U svojoj novogodišnjoj čestitki najveći sin naših naroda i narodnosti Josip Broz Tito istakao je planove i zadatke drugova i drugarica, građana i građanki, omladinaca i omladinki.

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво