Читај ми!

Đango Renart

„Uopšte nije postojao način da se opiše uzbudljivo letimična, neobično nežna melodija njegove gitare. To je čovek morao sam da čuje, taj sigurni, zaneseni ritam, koji se nikad nije kolebao, ritam sa umecima u dvostrukim i trostrukim akordima u molu na kraju fraza, od kojih je svaka sadržavala pun osećaj i motiv vedre i nesrećne tragedije ovog sveta, i onog drugog sveta.

Nad svim tim povlačila se uvek ona ista izdvojena nit melodije nepogrešivo prateći ritam, uplićući i oplećući se brzim i hitnim arpeđima neprekidno u pokretu, nikad ne oklevajući, nikad ne gubeći vezu i ne zastajući da je opet uhvati; naglo prelazeći iz čvrsto sazdanog, lako akcentovanog, melanholičnog ritma džeza u oštri, nepravilan i eksplozivan ciganski ritam, koji je ronio suze za životom i istovremeno mu se smejao, suviše brz za uho da može da ga prati, suviše originalan za razum da može da ga sledi, odviše zamoran za pamćenje da ga tačno sačuva. Amerikanac Edi Leng je bio dobar, ali Francuz Đango bio je nedokučiv, poput Boga“ - napisao je Džems Džons u 32. poglavlju svog romana „Odavde do večnosti“.

Opčinjen muzikom Đanga Renarta, američki pisac najpre je hteo o čuvenom francuskom gitaristi da napiše roman, ali zaglavljen u bespuću izmišljenog, stvarnog, prepričanog i neverovatnog o njegovom životu i stvaralaštvu, umesto stotina strana, ostavio nam je neveliki ali dragoceni književni spomen, duži od navedenog pasusa.

Naše su namere skromnije od Džonsovih, pa se nadamo da će nam i lutanja biti kraća, jer emisiju o Đangu mogli smo da počnemo a da njegovo ime i ne pomenemo. Mogli smo samo da pustimo Oblake, Nagin, Anuman, Majnor sving, Dafne, Sving ’42, Đangologiju, Belvil, i već posle nekoliko tonova znalo bi se ko će biti naš gost iz prošlosti.

Od pratećeg instrumenta stvorio je „gitaru koja plače i koja se smeje, gitaru ljudskog glasa“, kako je rekao francuski umetnik Žan Kokto; jedan je od najvećih gitarista svih vremena, ako ne i najveći, jer nije imao sve prste na broju. Iako muzički nepismen, mnoge svoje kompozicije uveo je među džez-standarde, bio je pionir evropskog džeza, džipsi svinga i hot džeza, suosnivač čuvenog kvinteta “Hot club de France”, velika svetska zvezda – Đango Renart!  

Autor i urednik emisije – Mirjana Blažić

 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво