Kod dva bela goluba

Godine 1898. donet je Zakon o državnoj arhivi, čime je uspostavljena arhivska služba u Srbiji. Osnivač  Državnog arhiva bio je Rista Odavić, jedan od najistaknutijih ličnosti kulturnog, političkog i javnog života s kraja 19. i prve tri decenije 20. veka.

Njegova supruga Angelina je zapisala:

„Osećao je dobro sve vrednosti koje Arhiva ima. Da bi se sačuvale i očuvale za buduća pokoljenja, rađa mu se ideja da stvori zgradu Državnoj Arhivi, po ugledu tih zgrada u drugim naprednim narodima. Poduhvat veoma smeo i veoma komplikovan. Prvi kamen spoticanja, razume se, materijalne je prirode. Ali pregaocu Bog pomaže! Zapeo je mreže na sve strane, zakucao na sva vrata...I polako su se vrata otvorila..."

Gospodin Odavić je dva puta bio direktor Državnog Arhiva. Prvi put nakon rata, u kome je mnogo stradao postojeći arhivski fond.

Drugi put, vraćen je na dužnost 1924. godine. Znao je kako izgledaju namenski i moderno opremljeni arhivi u Briselu i Parizu i to mu je bila ideja vodilja.

Iz belgijske Državne arhive pribavio je formule i metode za restauraciju arhivskih dokumenata.

Povodam Dana arhiva Srbije, 14. decembar, govorićemo o Risti Odaviću. Detaljne podatke o njegovom životu i radu sadržani su u biografiji koju je 1949. godine napisala supruga Angelina ili Anžela, kako ju je Rista najčešće zvao.

Radio Beograd 1, 20.00

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво