Srpski na srpskom

Jedan naš kolega, novinar, koji prati zbivanja u zdravstvu, pitao nas je da li je pravilno reći implantati, implanti ili implantanti. Kaže, ni zubni lekari nisu sigurni, pa govore čas ovako čas onako. Pomoći nije bilo ni u oglasima gde se nude zubarske usluge, jer i tamo vlada šarenilo, mada se češće sreće oblik implanti, a najređe implantanti, sa još jednim N.

U cilju očuvanja našeg jezika predlažem da ne primamo u jezik baš svaku stranu reč, nego da se potrudimo da smislimo svoju, a s ciljem negovanja našeg jezičkog nasleđa i duha jezika. Baš sam ovo lepo sročio! Doduše, dva puta sam ponovio reč cilj, pa ću morati da preformulišem, ovaj da preradim rečenicu. Ali pre nego što smislim kako, zanima me da li može da se kaže i u cilju i sa ciljem?

Najviše mi se sviđa da umesto sa ciljem, kažem sa željom, jer stvarno želim da čuvam našu jezičku baštinu. Ali, šta vrede puste želje, kad u novinama čitam da meštani Rudnika i podvenčačkih sela godinama ispredaju legende o zakopanom blagu Đurađa Brankovića, da je Mara Branković bila jedno od sedmoro dece despota Đurađa Brankovića, a u knjizi jednog našeg uglednog izdavača piše da autor povezuje događaje iz srpske istorije iz doba vladavine Đurađa Brankovića sa istorijom susednih država. Despota smo sačuvali od zaborava, ali kako da ga sačuvamo od nepismenih?

Dramski umetnik: Feđa Stojanović
Uredink: Mirjana Blažić Mikić

Radio Beograd 1, 10.55

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво