Kod dva bela goluba

Najpoznatije delo profesora Andre Gavrilovića je trotomni zbornik "Znameniti Srbi 19. veka", objavljen od 1901. do 1904. godine. U tom delu našle su mesto biografije 216 književnika, prosvetara, ratnika i junaka, dobrotvora, vladara i političara i crkvenih velikodostojnika.

Na kraju trećeg toma, profesor Andra Gavrilović piše kako zamišlja dan kada će neke nove generacije čitati o slavnim, zaslužnim i znamenitim ljudima iz prošlosti. I zaključuje:
"Neka svoje Srbe iz 19. stoleća bolje poznaju i neka im - oproste..."

I anegdote su način da se bolje upoznaju slavni ljudi. Zato smo izabrali njegovu knjigu sa zgodama iz života srpskih pisaca. Verovatno zato što su mu, kad je objavio "Znamenite Srbe", zamerili da mu izvori podataka nisu uvek pouzdani, pa ni način, na početku knjige s anegdotama, Andra Gavrilović napisao je:

"U ovu su knjižicu ušle samo one anegdote za koje držim da sam ih ja prvi objavio ili da to sada činim...

Izvor je za veliku većinu lično saznanje ili tradicionalno kazivanje; manji je deo po arhivalnim tragovima. Gotov sam i o jednim i o drugim dati svako objašnjenje ako se s merodavne strane bude tražilo."

Radio Beograd 1, 20.00

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво