Gosti iz prošlosti

Beluš Jakšić je na svet došao u Kragujevcu, 1864. godine. Oca Đuru Jakšića, pesnika i slikara, nadživeo je za svega četiri godine. Imao je brata Miloša i sestre Tijanu i Milevu, i čitav se njegov život da razaznati iz prepiske između pripadnika porodice ili kućnih prijatelja.

Jovan Jakšić - Belušu Jakšiću, 3. septembra 1879:

"Ljubazni Beluše, ja sam mislijo da učiš, ali kad ne možeš kao što mi se u drugom tvom pismu tužiš a ti mani, pa uči samo crtanje, ali nauku nemoj sasvim odbaciti, već pored crtanja čitaj i radi koliko možeš. Crtanje radi prilježno, nemoj provoditi vreme u bezposlici, jer samo vrednim radom dolazi se do Rafajela. Tvoj Čika Joca"

Jovan Jakšić je mlađi brat Đure Jakšića, sveštenik u Srpskoj Crnji. Otac Milete Jakšića, pesnika. Jovan uglavnom vodi čitavu prepisku sa Đurinom ženom i decom u ime sve Đurine braće.

Beluš Jakšić - Jovanu Jakšiću, Beograd, 1880-1881:

"Mili i ljubezni Čika Joco, evo ja ti pišem radosno pismo za Mene i Tebe tako isto a mislim i za sviju vas tako isto, da ću ako bog da u Francusku skorim vremenom da učim tamo molovati u Pariz gde ću naučiti francuski, nemački, talijanski i drugi jezika, daklem da te izvestim kako ima jedan dobrotvor živopisac prvi Munkači Mihalj koji je posto ovako - prvo je bijo šegrt tišlerski i tu ga uzme jedan profesor gdi kod njega nauči živopis i odatle ga prati u Beč i Pariz i počne tuna strašno velike slike molovati i posto je svetskim živopiscom, dakle zato je posto dobrotvor štoje i on siroma bijo a sad stoji na milijonima novaca. Đake koji oće da uče živopis, njegova rana, odelo i sve potrebe dok ne izuče sve, pa onda pušta, a taj što oće da me preporuči tamo to je profesor Salaji Đuri i dopisnik u madžarskim novinama, daklem, on će sad oma da piše tamo u Pešti zašto će on u Pešti sad da dođe a obadvojica su Madžari, ovaj za ljubav babi pokojnome milom i premilom ocu mome a vašem bratu i čikama dečijim, a ja mislim da će da me primi za što sam ja jednog slavnog čoveka sin na svetu, a kad on piše tamo a onaj odgovori, onda ću ti pisati jopet, a ja to mislim da će biti kroz dve nedelje najvišđe i onda ću te ja, mislim, većma obradovati ako me ushtedne primiti..."

U "Gostima iz prošlosti" - Beluš Jakšić.

Autor: Branislav Todorović Klinić

Radio Beograd 1, 13.05

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво