Gosti iz prošlosti

Eustahija Arsić je prva srpska književnica čije se ime našlo na koricama neke štampane knjige, a objavila ih je tri. Bila je i prva žena – saradnik Letopisa Matice srpske.

Pisala je na slavenosrpskom jeziku, bila je obrazovana, poliglota - osim srpskog pretpostavlja se da je govorila još šest jezika, a bila je i dobrotvorka - pomagala je štampanje knjiga Joakima Vujića i Vuka Stefanovića Karadžića.

Sa trećim mužem, Savom Arsićem, plemićku titulu stekla je pre svega za prosvetne zasluge. Njene su reči:  „Blago našem rodu kad bude svaka žena znala čitati naravoučitelne knjižice jer slepa mati svojoj deci oči vadi." Borila se protiv neznanja, nepismenosti i  „sujeverija i čarodejanija iz nerazumija."

Budimska Univerzitetska štamparija objavila je 1814. Godine prvu knjigu slavenosrpske spisateljice Eustahije Arsić koja je danas poznata pod nazivom  „Sovjet maternji". U potpisu, skromno je pisalo samo - sočinitelnica. Svoje ime upisala je tek na pretposlednjoj strani, ispod jedne pesme. 

U knjižici od svega tridesetak stranica malog formata, Eustahija Arsić se predstavila kao propagator prosvetiteljskih ideja i kao pristalica shvatanja o nužnom obrazovanju žena. Posebnu mesto u vaspitavanju  „junosti" videla je u majkama:

„Vospitavaj dšter trudoljubiju, domostrojeniju, blagonaraviju. Ot mudrih spisanija knjigi naučajut nas naravoispravleniju. Istorije naučajut, čto ti sbilosja prežde nas na zemlji. Geografija učit poznavati premudrost božiju i zemnogo kruga, a vsja postignuti možemo trudoljubivim čtenijem. Rod naš dnes dičitsja mudrih spisatelj knjigami.    Kto s radostiju ne pročitajet knjigi premudrejšego Dositeja? Želja blaženago jest, da svaka djevica naučit istoriju, geografiju, logiku i naravoučitelnu filosofiju."

Naša gošća iz prošlosti - Eustahija plemenita Arsić.

Autor i urednik emisije: Mirjana Blažić Mikić.

Radio Beograd 1, 13.05

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво