Reforma obrazovanja – Slobodan Antonić

U ciklusu koji ćemo na Trećem programu emitovati subotom od 12. novembra, objavićemo izbor tekstova sa skupa „Reforma obrazovanja i društvene promene u Srbiji”, koji je nedavno održan na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Ciklus započinjemo čitanjem prvog dela teksta Slobodana Antonića Reforma obrazovanja u Srbiji i transnacionalne strukture.

Na početku svog rada autor podseća da se ni jedna reforma obrazovanja, pogotovo u zemljama tranzicije, više ne može posmatrati izvan konteksta globalizacije. „Čak se ni obrazovna politika SAD više 'ne može razumeti van njenog globalnog konteksta', a promene u obrazovanju manje razvijenih zemalja mogu se valjano shvatiti samo preko globalizacijskog aspekta bilo svetsko-sistemskih teorija, bilo postkolonijalnih teorija." Na drugom mestu, konstatuje da je globalizacija „samo drugo ime za ubrzano usisavanje ekonomskih, političkih, kulturnih i drugih struktura nacionalne države u transnacionalne strukture svetskog kapitalističkog sistema".  

„U ovom radu", precizira dalje Antonić, „posmatraću promene u obrazovnom sistemu Srbije prvenstveno kao učinak strukturalnog uticaja transnacionanog kapitalističkog poretka, odnosno kao nastojanje da se karakter nacionalnog obrazovanog sistema u Srbiji promeni iz sistema koji, između ostalog, proizvodi odgovornu nacionalnu elitu, te modernizacijski kvalifikovanu višu srednju i srednju klasu, u sistem isključivo namenjen obuci i socijalizaciji 'pomoćnog stanovništva' koje obavlja rutinske, polukvalifikovane i uslužne poslove u okviru svetskosistemske podele rada. Glavni ovdašnji akter takve reforme obrazovanja u Srbiji jeste domaća kompradorska inteligencija."

Urednik ciklusa: Đura Vojnović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво