Читај ми!

Nova diskografija

Predstavićemo album „Vedro i rano” lautiste Hopkinsona Smita, koji je pre nekoliko dana objavila izdavačka kuća Naiv.

Ovaj švajcarsko-američki lautista, već 40 godina traga za davno zaboravljenim partiturama, restaurirajući često teško razumljive rukopise. Ovog puta, on se okrenuo istraživanju i interpretaciji prvih štampanih dela za lautu i prvim sačuvanim izvorima za ovaj instrument koji su dostupni.

Na najnovijem izdanju, najbolji pesnik laute, kako kritičari nazivaju Smita, stvorio je suptilan i intiman dijalog između dela Đoana Ambrozija Dalce i Frančeska Spinačina, aktera procvata instrumentalne muzike u Italiji s početka 16. veka. U savršeno simetričnom programu izgrađenom oko centralnog komada Marketa Kare, prepliću se komadi Dalce inspirisani popularnim plesovima i nekoliko ričerkara Spinačina, preuzetih iz kolekcija tabulatura objavljenim u Veneciji 1507. i 1508. godine.

„Neki kritičari smatraju da su moje rekonstrukcije muzike pogrešne, ali ja ih smatram neophodnim, s obzirom na to do kog nivoa konfuzije su dospela mnoga dela Spinačina. Smatrao sam da originale treba ili da prepustimo njihovoj sudbini, da se nikada ne sviraju ili da ih obnovimo i pretvorimo u prava umetnička dela", ističe Hopkinson Smit.

Na albumu koji predstavljamo u emisiji, Smit muzicira na šestožičanoj lauti izgrađenoj prema tradiciji s kraja 15. veka, što ovom instrumentu pruža izrazito rezonantan i jasan zvuk.

Autorka Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво