Gramofonija – Kompozicije Alesandra Skarlatija

Članovi Kapele Savaria pod upravom Pala Nemeta izvode kompozicije Alesandra Skarlatija. Emitujemo zapise sa vinila koji je objavila produkcijska kuća Hungaroton 1986. godine.

Mađarski nacionalni izdavač je tokom osamdesetih godina pokrenuo vrlo popularnu ediciju pod nazivom „Hungaroton Antika", u okviru koje je objavljivao snimke manje poznatih dela iz prošlosti, najčešće na retkim i starim instrumentima. Značajan broj snimaka u ovoj ediciji je, pored vinila, bio objavljen na kompakt-diskovima, dok je jedan deo bio dostupan i na kasetama. Takođe, uz pojedinačne albume koji dominiraju serijom, seriju su činili i boks setovi od više ploča, poput četvorostrukog izdanja Mocartovih kvarteta ili Telemanova opera Strpljivi Sokrat koja se proteže na čak pet ploča. Zanimljivo je da članovi kapele Savaria učestvuju na većini snimaka u ediciji „Hungaroton Antika", a kako su često svoje zapise objavljivali i na diskovima, njihove ploče su danas naročito cenjene, budući da su kvalitetom morale da pariraju novoj tehnologiji koju je ovaj ansambl očito preferirao. To je slučaj i sa snimcima koje večeras emitujemo a koji su objavljeni na sve tri vrste nosača iz ove serije, što ih čini veoma privlačnim za kolekcionare.

Kapela Savaria je osnovana 1981. godine u Sombatelju u Mađarskoj, a njen dugogodišnji upravnik i osnivač Pal Nemet je pored ovog ansambla učestvovao u stvaranju i Centralnoevropskog baroknog orkestra, kao i festivala rane muzike istog imena. Nemetov fokus u radu ovih sastava je bio na muzici sa teritorije današnje Mađarske koju su u službi tadašnjih plemića stvarali kompozitori iz cele Evrope, poput Jozefa i Mihaela Hajdna. Pored toga, kao dirigent je posebnu pažnju posvećivao kamernim vokalno-instrumentalnim delima, a naročito operama koje je izvodio najčešće u saradnji sa drugim mađarskim ansamblima. Za svoje diskografske uspehe je 2001. godine dobio Hungarotonovu nagradu.

Autor emisije: Milan Milojković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво