Читај ми!

Imaginarna edicija

Fransoa Zurabišvili: Filozofija događaja

U emisiji Imaginarna edicija, od ponedeljka 6. do petka 10. februara, možete slušati delove knjige francuskog filozofa Fransoa Zurabišvilija „Filozofija događaja”.

Kada je sebi oduzeo život 2006. Fransoa Zurabišvili je iza sebe imao 41. godinu života i dva filozofska remek-dela: Filozofiju događaja, knjigu inspirisanu filozofijom Žila Deleza i Fiziku mišnjenja, delo izniklo iz filozofije Baruha Spinoze. Obe knjige pripadaju zahtevnom filozofskom žanru koji je upravo Zurabišvili imenovao kao „slobodan indirektni govor". To znači ući u kožu drugog filozofa i tumačiti ga na takav način da se izgubi granica između tog autora i samoga pisca. Autor, dakle, koji tumači Ničea na primer – onako kako je Žil Delez to uradio u svom remek-delu Niče i filozofija – izlaže sopstvene ideje kroz Ničeove pojmove. To isto radi i Zurabišvili tumačeći Deleza, uvlačeći se u njegovu kožu: ispreda sopstvenu priču kroz Delezove pojmove.

Na prvi pogled knjiga Filozofija događaja skromno je zamišnjena: biće to, kaže Zurabišvili, vodič kroz lavirint Delezove filozofije, ali vodič koji nikoga ne obavezuje, čak ni onoga ko pristane na maršrutu što je predlaže sam vodič. No, već posle nekoliko rečenica postaje jasno da je reč o mnogo ambicioznoj, a naročito mnogo dubljoj zamisli od puke "turističke" šetnje kroz zakučasto delo Žila Deleza. Zurabišvili, drugim rečima, ispreda nit koja, na jednoj ravni, prati Delezove pojmove, da bi se na narednoj ravni Zurabišvilijevo čitanje osamostalilo i u vrtoglavim izvođenjima, doslovno, počelo da krči nove puteve (starim alatom) i kopa kanale po teritorijama koje su, zapravo, bile nepoznate, neotkrivene. Zurabišvilijeva se filozofija, utoliko, otvara kao svojevrsna terra incognita koju sad, paradoksalno, možemo otkriti i shvatiti zahvaljujući Delezovom pojmovnom mehanizmu.

Ako je Delezova knjiga o Ničeu najbolje tumačenje Ničea zahvaljujući tome što se Niče i Delez mešaju do nerazlučivosti, tako je i Zurabišvilijeva knjiga o Delezu najbolje tumačenje Deleza jer nismo u stanju da vidimo gde prestaje Delez a počinje Zurabišvili. Pred nama je filozofski kentaur s telom Deleza i glavom Zurabišvilija. Barem tako mislimo, dok sutradan ne ugledamo kentaura s glavom Zurabišvilija i telom Deleza. I tako svakog narednog dana, u svakom naredom čitanju. Filozofija događaja je, nesumnjivo, jedan od najlepših i najuzbudljivijih savremenih filozofskih tekstova.

S francuskog preveli Ivan Milenković i Goran Stojanović
Čita Aleksandar Božović
Urednica Tanja Mijović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво