Marsel Prust – Prisustva. Govori Adrijana Marčetić

U emisiji Naučni skupovi, od ponedeljka, 30. januara do petka, 3. februara, možete slušati priloge s međunarodne naučne konferencije „Marsel Prust – prisustva”, koja je nedavno održana u Beograd u organizaciji Instituta za književnost i umetnost.

Stogodišnjica smrti Marsela Prusta (1922–2022) bila je povod da se u čitavom svetu organizuje niz skupova posvećenih delu jednog od najvećih i najznačajnijih pisaca u istoriji književnici. Naučni skup u Beogradu okupio je impresivnu ekipu proučavalaca i poštovalaca Prustovog dela iz Srbije, regiona, ali i Evrope.

Skup je bio podeljen na tematske celine, te se govorilo o Prustu iz perspektive komparativne književnosti, hermeneutike, savremene recepcije, iz perspektive filozofije i psihoanalize, da bi se Prust, najzad, razumevao i iz posebnih pojmova ili fenomena poput ljubavi ili odnosa prema slikarstvu.

Izlagali su teoretičari književnosti, prevodioci, pisci, filozofi i psihoanalatičari, a Treći program donosi izbor priloga koji će, verujemo, preneti duh i atmosferu ovog važnog naučnog skupa.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво