Majstori baroka – Ignacio Albertini

Violinske sonate Ignacija Albertinija izvode: Elen Šmit, violina, Jerg-Andreas Betiher , čembalo, Karl-Ernst Šroder, teorba i Dejvid Sinkler, kontrabas.

O životu Ignacija Albertinija, italijanskog kompozitora i violiniste koji je stvarao u drugoj polovini 17.veka, ne postoji puno podataka. Pretpostavlja se da je rođen oko 1644. godine u Milanu, a prvi sačuvani pisani dokumenti su pisma koja su razmenili princ-biskup Olomouca i kompozitor Johan Šmelcer o nekoj vrsti Albertinijevog „nedoličnog ponašanja", ali i o visokom mišljenju koje imaju o njemu kao muzičaru. Kako pomenuta pisma datiraju iz septembra 1671. godine, uviđa se da je Albertini tada već pristigao u Beč, ali kada se to desilo i na kom položaju se nalazio nije ostalo zabeleženo. 

Ipak, činjenica da je poznavao princa-biskupa, poznatog muzičkog kolekcionara, kao i Šmelcera, jednog od najznačajnijih muzičara tog perioda, ukazuje na to da je Albertini uživao određeno poštovanje u glavnom gradu Austrije. Nažalost, o njegovim muzičkim aktivnostima se ne zna puno, osim da je bio muzičar na bečkom dvoru velike zaštitnice muzičara i umetnika - Eleonore Gonzage, udovice austrijskog vladara Ferdinanda Trećeg. Tu funkciju je obavljao sve do svoje smrti, 1685. godine, kada je ubijen. 

U emisiji Majstori baroka, slušaćete violinske sonate Ignacija Albertinija, koje je kompozitor organizovao u zbirku i posvetio caru Leopoldu Prvom, želeći da ih objavi, ali su ova dela svetlost dana ugledala tek nakon njegove smrti, u izdanju štampanom 1686. godine u Frankfurtu. Ova ostvarenja smatraju se delima visokog kvaliteta i raznovrsnog sadržaja i struktura. Njihova formalna organizacija nije stalna, one nemaju pravilan obrazac - većina stavova počinje i završava se adađom, forma svakog od njih proizilazi iz slobodno variranih fraza, a to su najčešće one sa početka dela, koje se sada pojavljuju u novom obliku i drugom naboju, energiji. Muzički jezik predstavlja spoj italijanskog i nemačkog stila, sa izrazitim ritmom, jakim kontrastima i prelazima, a u isto vreme nežnim melodijskim linijama.

Autorka. Saša Tošković 




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво