Читај ми!

Muzika Kartera Bervela za filmove Martina Makdone

Najpre ćemo slušati muziku za najnovije ostvarenje ovih umetnika Duhovi ostrva iz 2022, a podsetićemo se i saundtreka za film Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju iz 2017. godine.

Crna tragikomedija Duhovi ostrva premijerno je prikazana na Filmskom festivalu u Veneciji gde je Kolin Farel osvojio nagradu za najboljeg glumca, a Martin Makdona za najbolji scenario. Nakon toga, film je osvojio brojne nagrade i različite nominacije na važnim takmičenjima filmske industrije, a najnovija obuhvata čak osam nominacija za Oskara čiji će ishod biti poznat 12. marta ove godine.

Uprkos činjenici da je radnja smeštena u Irsku, oslanjanje na irsku muzičku tradiciju nije bilo rešenje za kojim su tragali Makdona i Bervel. Slušajući muziku različitih meridijana, odlučili su se za inspiraciju gamelan orkestrom. Koristeći prozračnu fakturu, karakteristične lestvice i glokenšpil, uspeli su da kreiraju gotovo karakter dečje muzike. Zvuk metalnih udaraljki – zvona, zvončića i trijangla bio je Bervelov prvi izbor, budući da su se jednako dobro uklapali u prikaze pejzaža ostrva kao i prilikom praćenja likova i događaja. Ovaj zvuk gamelana upotpunjavaju harfa, čelesta, flauta i marimba.

Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво