Читај ми!

Majstori baroka

U emisiji Majstori baroka slušaćete sonate za dve viole da gamba, iz ciklusa “Rajnske nimfe” Johanesa Šenka. Interpretiraju: Fransoa Žuber-Kaje i Viland Kejken.

O životu ovog holandskog kompozitora ne postoji mnogo preciznih podataka. Pretpostavlja se da je rođen oko 1656. u Amsterdamu, a da je umro 1712. godine. Nije sigurno kod koga je Šenk stekao muzičko obrazovanje, ali neki muzikolozi smatraju da je sviranje na violi da gamba učio kod majstora Filipa i Karolusa Hakera, koji su u to vreme živeli u autorovom rodnom gradu. Sačuvani dokumenti svedoče o Johanesu Šenku kao renomiranom virtuoznom interpretatoru i kompozitoru koji je pisao dela kako za sebe, tako i za porudžbine ljubitelja muzike srednje klase.

Godine 1696. godine Šenk je napustio Amsterdam, i po pozivu princa Johana Vilhelma Drugog otišao na dvor u Diseldorf. Dobijanje nameštenja dvorskog muzičara značilo je i prestanak pisanja dela po narudžbini, te mogućnost pisanja virtuoznijih dela koja nisu namenjena muzičarima amaterima.

S obzirom na to da je Šenk tokom svoje karijere imao podršku tamošnje elite, veliki broj svojih kompozicija je uspeo da objavi. Njegov opus obuhvata muziku pisanu za holandski zingšpil, i opera Bahus, Cerera i Venera koja se može se smatrati i prvom operom napisanom na holandskom jeziku.

Pored vokalnih i vokalno-instrumentalnih ostvarenja, najveći deo Šenkovog stvaralaštva posvećen je kompozicijama za violu da gamba. U svom muzičkom jeziku Johanes Šenk kombinovao je elemente engleske violinske škole i škole virtuoza i kompozitora Marena Marea.

U večerašnjoj emisiji Majstori baroka, slušaćete sonate iz ciklusa "Rajnske nimfe" Johanesa Šenka, koji sadrži dvanaest sonata za dve viole da gamba, bez baso kontinua. U ovim delima, Šenk je koristio italijansku sonatnu formu, a pored toga, takođe se mogu prepoznati uticaji francuskog muzičkog nasleđa koji su prisutni u nekim od plesnih stavova, poput ronda ili menueta.

 

Autorka: Saša Tošković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво