Читај ми!

Stvaralaštvo Johana Vilhelma Vilmsa

U šestoj emisiji ciklusa koji priređujemo povodom 250. godišnjice rođenja Johana Vilhelma Vilmsa, holandskog kompozitora nemačkog porekla slušaćete dela ovog autora i Ludviga van Betovena.

Klavir je za Vilmsa bio instrument na kome je započeo svoju karijeru, kao virtuoz, kompozitor, ali i pedagog. Međutim, zauzevši ključna mesta u muzičkom životu Holandije početkom 19. veka, Vilms je svoju stvaralačku i izvođačku energiju preusmerio na orkestar. Klavirska dela stoga zauzimaju marginu njegovog zrelog stvaralaštva, a mahom pripadaju žanrovima salonske muzike. U salonskom muziciranju ovog perioda posebno su tražene bile refleksije na popularne opere, koje su mogle imati oblik potpurija, tema sa varijacijama, fantazija i slično.

Opere bečkih kompozitora, Zismajera i Paula Vranickog, koje pripadaju žanru zingšpila-bajke, bile su popularne i izvođene na prelazu iz 18. u 19. vek širom nemačkog govornog područja. Reč je o žanru na koji je prva asocijacija Mocartova Čarobna frula, a koji je nastavio da se razvija u bečkom pozorištu Emanuela Šikanedera kroz narednu dekadu. U emisiji ćemo slušati i teme sa varijacijama nastale po temama iz scenskih dela Zismajera i Paula Vranickog, iz pera Ludviga van Betovena.


Autor: Srđan Atanasovski

Urednica: Sanja Kunjadić


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво