Muzej zvuka – Služba „Povečerja”

U večerašnjoj emisiji predstavljamo kompozicije inspirisane službom „Povečerja” objavljene na albumu pod nazivom „Fading” ansambla Đezualdo Siks.

Od četvrtog veka služba Povečerja je bila poslednja molitvena služba, koja se u svim hrišćanskim tradicijama odvijala nakon Večernje službe i pre odlaska na spavanje. Njom se označavao završetak dana, a simbolički je predstavljala kako iskaz zahvalnosti za početak noći i mir nakog dnevnog rada, tako i podsećanje na Hristov silazak u Had. Stoga muzika koja se izvodi tokom ove službe, posebno u zapadnim crkvama, poseduje izrazito kontemplativni karakter, kojim se naglašava duhovni mir. Nakon njenog završetka, u samostanima posebno započinje vreme „velike tišine" odnosno ustručavanje od bilo kakvog razgovora ili pravljenja buke sve do „trećeg časa", odnosno početka novog liturgijskog ciklusa, tri sata nakon svanuća.

Na ovom albumu, članovi ansambla Đezualdo Siks odabrali su kompozicije koje dočaravaju taj prelazak iz svetlosti dana u mrak noći, a pored kompozicija renesansnih autora, uključili su i dela savremenih evropskih autora.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво