Читај ми!

Džez

Koncert dua Aleksandera Hokinsa i Hamida Drejka, održanog 2. septembra 2020, na festivalu u gradiću Sant‘Ana Arezi na Sardiniji čiji je podnaslov bio „Na granici između Sardinije i džeza“ („At the borders between Sardinia and jazz“).

Aleksander Hokins je britanski pijanista srednje generacije, poznat po saradnjama sa renomiranim svetskim muzičarima sa fri džez i avangardne scene. Značajan deo njegove karijere vezan je za sviranje Hemond orgulja, ali i za nastupe u solo kontekstima. Među muzičarima s kojima je muzicirao su veličine poput Entonija Brekstona, Džoa Mekfija, Vadade Lio Smita, Maršala Alena, Mulatua Astatkea, Nikol Mičel, Matane Roberts, i mnogi drugi.

Tokom dugog niza godina nastupao je sa bendom južnoafričkog veterana na bubnjevima Luisa Mohola- Mohola, sa kojim je i snimio nekoliko albuma. Na festivalu u italijanskom gradu Sant'Ana Arezi, izveo je trodelnu svitu posvećenu ovom muzičaru u duo formaciji sa legendarnim Hamidom Drejkom na bubnjevima, uz dodavnje legendarne Koltrjenove "Naime". Njihov nastup bio je specifičan susret evropske i američke škole, na raskršću kompozicije, apstraktnog avangardnog pristupa i energične interakcije na tragu afro-američkog fri džeza šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Autor Nikola Marković    

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво