Читај ми!

Muzika sveta – Album „Rituali” Ane Alkaide

Predstavićemo šesti album Ane Alkaide pod nazivom „Rituali”, koji je objavljen u martu ove godine.

Šesti album Ane Alkaide pod nazivom Rituali, koji je objavljen u martu ove godine, a prema rečima ove umetnice predstavlja mistično putovanje na koje je krenula sa iranskim pevačem Rezom Šajesteom. Album je i svojevrsni dnevnik ispisan pričama o svakodnevnim malim gestovima, mestima kojima se vraća, mirisu mošusa na njenoj odeći, susretu od pre petnaest godina i stranim gradovima. Ovo intimno muzičko putovanje obojeno je sufijskim stihovima i persijskom poezijom, koji su je privukli još tokom studija, kada je upoznala Rezu Šajestea.

Ana Alkaide rođena je 1976. godine u Toledu, gradu čija se mešavina jevrejskog, hrišćanskog i islamskog uticaja odražava i u muzici. Studirala je klasičnu violinu i biologiju u Madridu, a potom je školovanje nastavila na Muzičkoj akademiji u Malmeu, gde se specijalizovala za sviranje na nikelharpi. Bila je prva koja je ovaj tradicionalni švedski žičani instrument, koji datira iz srednjeg veka, predstavila i približila španskoj publici.

Nakon završetka formalnog obrazovanja u Malmeu, Ana Alkaide se fokusirala na svetsku muziku, kada počinje da kombinuje melanholični zvuk nikelharpe sa orijentalnim i arapskim instrumentima, ali i modernim tehnikama sviranja. Međunarodno priznanje dobila je nakon objavljivanja trećeg albuma Pesme vatre 2012. godine, koji je muzička kritika ocenila kao jedno od najboljih world music izdanja te godine.

Tokom protekle decenije ova španska muzičarka, kompozitora i producentkinja bila je koncertno aktivna širom sveta, a na dosadašnjim albumima istraživala je veze imeđu različitih muzičkih kultura, počev od mediteranskih i sefardskih do klasične tradicije zapadne Jave. Važan deo njenih muzičkih istraživanja obuhvata ispitivanje pozicije žene u različitim kulturama i mitologijama sveta.

Urednica Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво