Читај ми!

Studije i ogledi

Bojan Jovanović: Mitska aura smrti. Kosovski mit i carstvo nebesko

U emisiji Studije i ogledi, od 10. do 14. oktobra, možete slušati tekst Bojana Jovanovića „Mitska aura smrti”. U četvrtoj emisiji ovog ciklusa pročitaćemo odeljak „Kosovski mit i carstvo nebesko” iz ovog Jovanovićevog teksta.

U svojim antropološkim istraživanjima objedinjenim pod naslovom Mitska aura smrti, Bojan Jovanović razmatra fenomene demonizacije i sakralizacije u kontekstu primarnog ljudskog straha, to jest straha od smrti, koji posebno dolazi do izražaja u kriznim situacijama različite vrste. Shodno tome, autor će se kroz brojne primere u našoj pisanoj i usmenoj tradiciji baviti predstavama vampira, veštica i svetica, kao i temom kosovskog mita i oživljavanja paganstva, kako bi pružio etno-antropološko, ali i socio-psihološko objašnjenje ovih pojava.

U odeljku „Kosovski mit i carstvo nebesko" Bojan Jovanović piše: „Podređeno obrascima kolektivnog stvaralaštva, predanje o Kosovskom boju sakralizovalo je mitsku realnost u čiju se neupitnost verovalo kao u jedino postojeću istinu. Stvoren prvenstveno iz dubljih psiholoških i društvenih razloga, kosovski mit je postao sveta priča u čijoj je senci dugo ostala i sama istorijska istina o boju na Kosovu... Međutim, nije reč samo o dve međusobno suprotstavljene slike i istine, istorijske i mitske, već o činjenici da mit sadrži i jednu dublju istinu o ovom događaju sažetu u sintagmi kosovski mit... Budući da je središte tog mita vezano za odnos prema smrti i princip samožrtvovanja, njegovo najdublje simboličko značenje iskazuje se zavetnom etičkom porukom opredeljenja za carstvo nebesko. Međutim, ova poruka, čiji pravi smisao izvire iz socijalno-pravnog okvira, ima u tom kontekstu i nešto realnije značenje. Carstvo nebesko nije samo izraz deklarativnog i pesimističkog opredeljenja, presudnog za konačni ishod bitke, kako je protumačeno u narodnom predanju, već je ovakva odluka motivisana i tadašnjim društvenim, pravnim i religijskim normama. Da bi se odbranila i sačuvala, sloboda se izražava neposrednim životnim opredeljenjem za veru koja se potvrđuje mogućnošću izbora".

U sutrašnjoj, poslednjoj emisiji ovog ciklusa možete slušati odeljak „Oživljavanje paganstva" iz ovog Jovanovićevog teksta.

Čitala je Dušica Mijatović.
Urednici ciklusa Tanja Mijović i Predrag Šarčev.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво