Читај ми!

Putevi proze

Sandživ Sahota: Godina izbeglih (1/7)

U ciklusu Putevi proze ove nedelje možete slušati deo romana „Godina izbeglih”, čiji je autor britanski pisac indijskog porekla Sandživ Sahota.

Autor romana rođen je 1981. godine u Derbiju, kao potomak generacije Indijaca koji su sredinom šezdesetih godina emigrirali u Englesku. Studirao je matematiku na Imperijal koledžu u Londonu, a prekretnicu u njegovom životu izazvalo je čitanje Ruždijeve Dece ponoći, koje mu je otkrilo „svet propovedanja" u koji je i sam poželeo da stupi. Već posle prve knjige „Naše su ulice" (Ours are the Streets), iz 2011, uvršten je među dvadeset najperspektivnijih mladih britanskih pisaca, a za svoj drugi roman, Godina izbeglih, koji je 2015. objavila izdavačka kuća Pikador, dobio je 2017. prestižnu Evropsku nagradu za književnost.

Roman prati sudbine četiri lika tokom jedne potresne godine u kojoj se njihovi životi bespovratno prepliću, godine u kojoj su primorani da se oslanjaju jedni na druge na potpuno neočekivan i nepredvidljiv način, u nadi da će se osloboditi kako od vlastite prošlosti, tako i od surove realnosti imigrantskog života. U odabranom odeljku, glavni junak je Tarločan, nekadašnji mladi vozač auto-rikše, čija porodica strada u rasističkim i kastinskim nemirima i koji ilegalno emigrira u Englesku pokušavajući da tamo izgradi budućnost, pokaže svoju vrednost i pobegne od prošlosti.

Po oceni kritike, reč je o savremenom epu izuzetne ambicije i autoriteta „o tome šta znači i koliko košta stvaranje novog života, o kapacitetu ljudskog duha i o vaskrsenju nežnosti i čovečnosti pred neizrecivom patnjom".

Knjigu su s engleskog jezika preveli Saša Lalić i Lusi Stivens, a uskoro će je objaviti izdavačka kuća Zavet iz Beograda.

Tekst čita: Željko Maksimović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво