Читај ми!

Festival Proms 2022

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 27. jula u Rojal Albert holu u Londonu, kada su nastupili su članovi Nacionalnog orkestra Bi-Bi-Sija iz Velsa pod upravom Endrjua Menzija. Solisti su bili Elizabet Levelin, sopran i Žak Imbrailo, bariton, a sudelovali su i članovi Simfonijskog hora Bi-Bi-Sija i Nacionalnog hora Bi-Bi-Sija iz Velsa. Na koncertnom programu bila su dela inspirisana morem iz pera troje istaknutih britanskih kompozitora dvadesetog veka: Dorin Karviten, Grejs Vilijams i Ralfa Vona Vilijamsa.

Na početku emisije slušaćete uvertiru Bishop Rock Dorin Karviten iz 1952. godine, u kojoj je kompozitorka muzikom predstavila ovaj svetionik pozicioniran na najzapadnijoj tački Engleske. Prema njenim rečima „... usamljena kula je poslednji pogled na kopno koji ima moreplovac, dok putniku iz Novog Sveta predstavlja simbol dobrodošlice nakon sumornih voda Atlantika". Dorin Karviten je muzikom dočarala svetionik u oluji, ali i kada je more mirno.

Nakon toga sledi kompozicija Skice mora Grejs Vilijams, koju je kompozitorka posvetila svojim roditeljima. „Veliki deo života provela sam kraj mora", istakla je kompozitorka u jednom intervjuu neposredno pred smrt 1977. godine, posebno naglasivši: „... nikada se neću umoriti od gledanja u more i slušanja tih divnih zvukova koje ono stvara". Skice mora je komponovala 1944, pred povratak iz Londona u rodni Beri, međutim delo je premijerno izvedeno tek 1947. godine.

U drugom delu koncerta bilo je još jedno ostvarenje čija je tematika vezana za more: Prva simfonija Ralfa Vona Vilijamsa, nazvana Simfonija mora, koju je kompozitor pisao u periodu od 1903. do 1909. na stihove američkog pesnika Volta Vitmena iz zbirke Vlati trave. Delo je premijerno izvedeno na Festivalu u Lidsu 1910. godine, na Von Vilijamsov 38. rođendan, a on je tom prilikom i dirigovao horom i orkestrom.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво